Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Institutul Francez ne invită la ”Noaptea Ideilor”. Tema acestei ediții: «Être vivant / A fi viu»

affiche-ndi-web.jpg

Image source: 
Institutul Francez din România

În fiecare an, în ultima zi de joi a lunii ianuarie, Institutul Francez din Paris invită instituțiile culturale și științifice din Franța și de pe toate continentele să sărbătorească împreună libera circulație a ideilor. În 30 ianuarie 2020, Noaptea ideilor ne provoacă să dezbatem în jurul temei « être vivant / a fi viu » în cadrul a 221 de evenimente din peste 80 de țări.

Aflat la a patra ediție în România, Noaptea ideilor va avea loc la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iași şi Timişoara, sub egida Institutului Francez și cu susținerea BRD Groupe Société Générale. Alianța Franceză din Ploieşti se alătură, de asemenea, proiectului cu o serie de dezbateri și ateliere.

 

În Cluj-Napoca evenimentul ia forma unei dezbateri despre relația dintre artă și ecologie. Discuția va fi însoțită de un atelier de reciclare creativă pentru liceeni, precum și de o expoziție de pictură pe tema defrișării, respectiv de o expoziție științifică despre poluarea cu plastic a oceanelor. Se va asigura traducerea simultană în limba română, iar intrarea este liberă.

 

Tema ecologiei, declinată în proiecte universitare, de cooperare (precum Întâlnirile Europene din Transilvania) sau artistice, reprezintă de altfel un fir roșu al programului Institutului Francez din Cluj-Napoca pe tot parcursul anului.

 

PROGRAM

 

30 Ianuarie, Institutul Francez Cluj-Napoca (Str. I.I.C. Brătianu, nr. 22)16.00 ATELIER de reciclare creativă pentru elevi - „Punga din pungi” – Mediatecă

Animat de Apai Emese și Raluca Vlad. Înscrieri la mediatheque.cluj@institutfrancais.ro18.00 DEZBATERECare este rolul artei în lupta pentru ecologie?” – Sala Adenauer

Invitați:

19.30 VERNISAJ „30 ianuarie”, expoziție de pictură semnată Costel Chițimuș, pe tema defrișării și a impactului său asupra mediului – La Cave.Pe tot parcursul zilei EXPOZIȚIA „Poluarea: plastic în oceane” prezentată de Universcience, în mediatecă.

 

 

DESPRE INVITAȚII LA DEZBATERE

 

Loïc Fel este co-fondator al agenției Influence for good, al programului Contremarques si al Asociației COAL. Doctor în filosofie, el este convins că filosofia nu trebuie să se rezume la cercetare și își pune la încercare această convingere în terenul tranziției ecologice.  Cu Influence for good, face să conveargă interesele lumii economice, cele ale planetei si cele ale societății, însoțind implementarea practicilor sustenabile în companii și fundații. Prin programul Contremarques, apără consumul artizanal și responsabil. Prin Asociația COAL mobilizează artiști și actori culturali pe mizele de mediu și încurajează apariția unei noi culturi a ecologiei, prin acțiuni precum Premiile COAL, curatorierea de expoziții, consilierea instituțională, ateliere și conferințe.

 

Miki Braniște

Curator și manager cultural, Miki Braniște a inițiat „Voir, entendre la Roumanie” în Lyon și a organizat 10 ediții ale festivalului internațional de teatru, dans și video „Temps d’Images”, inspirat de ARTE. Este unul dintre membrii fondatori ai Fabricii de Pensule unde, prin asociația sa ColectivA, a produs sau prezentat mai multe spectacole de teatru și dans pe teme de incluziune socială și ecologie. Din 2012 a susținut proiectul asociației, inițiat de Laura Panait, „La Terenuri - Spațiu Comun în Mănăștur” pentru a conserva spațiul verde din cartierul Mănăștur, a-l face atrăgător pentru comunitate și a încuraja cetățenia activă. Prin activitatea culturală a susținut introducerea temelor ecologice în artă, fiind de asemenea o susținătoare a mișcării Salvați Roșia Montană. În 2015, Statul Francez i-a acordat titlul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

 

Marius Cătălin Moga

Arhitect și coordonator Someș Delivery, Marius Moga este preocupat de valorizarea râului Someș și a spațiului public prin proiecte de urbanism, scenografie, ateliere și instalații premiate în sfera națională și internațională. Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Gândit pe termen lung, el abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă socială, culturală și de mediu.

 

DESPRE EXPOZIȚIE

 

Prima expoziție din 2020 la Institutul Francez la Cluj-Napoca aduce împreună două serii de lucrări realizate de Costel Chițimuș, masterand în pictură la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, ce pornesc de la două probleme pregnante ale societății românești contemporane: poluarea și defrișările ilegale. Titlul expoziției, 30 IANUARIE, reflectă faptul că aceste chestiuni sunt cât se poate de prezente azi, iar miza ecologică este o urgență imediată. Marcate de libertate cromatică și compozițională, peisajele lui Costel Chițimuș reprezintă un manifest pentru protejarea naturii, un semnal de alarmă.