Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


EUROPEAN FILM FACTORY / CINEMATOGRAFIA ESTE NOUA ȘCOALĂ

Pe 17 septembrie 2020 va avea loc o zi dedicată presei care va prezenta European Film Factory, un dispozitiv nou pentru promovarea educației cinematografice în Europa, susținut de programul MEDIA Europa Creativă. Limba folosită va fi engleza. Va participa regizorul, scenaristul și producătorul Corneliu Porumboiu – el va fi disponibil pentru întrebările jurnaliştilor între 13:00 şi 13:45. În fişierul alăturat găsiţi programul complet al zilei de presă.  

 

European Film Factory este gestionat de Institutul francez din Paris împreună cu doi parteneri de prim rang în domeniul inovației digitale în școli:  ARTE Education, o filială a canalului de televiziune cultural european ARTE și European Schoolnet, o organizație non-profit care reunește 34 de ministere ale educației din Europa.  
 
 Programul European Film Factory este un răspuns inovator și pragmatic în sprijinul educației cinematografice din Europa. Acesta permite elevilor cu vârste între 11 și 18 ani și cadrelor didactice din toate statele membre ale programului Europa Creativă să acceseze gratuit un catalog de zece filme din patrimoniul cinematografic european online selectat de un juriu european de specialiști din industria cinematografică și educație.
 
Platforma European Film Factory (www.europeanfilmfactory.eu) este accesibilă deja pe toate suporturile (computere, tablete, smartphone). Proiectată ca un adevărat instrument de lucru pentru educația cinematografică, platforma este disponibilă în 8 limbi și oferă instrumente educaționale inovatoare pentru filme: hărți mentale, adnotări sau chiar decuparea unor scene din film. 
 
Printre primele zece filme alese în program se numară şi A fost sau n-a fost, de Corneliu Porumboiu. Iată lista completă: 
 
La Strada (La Strada), Federico Fellini, Italia, 1954 (dramă) cu Anthony Quinn și Giulietta Masina
Stella, femeie liberă (Stella, femme libre) (Στέλλα [Stella]) Michael Cacoyannis, Grecia, 1955 (dramă) cu Melina Mercouri și Giórgos Foúndas
Cele patru sute de lovituri (Les Quatre Cents Coups), François Truffaut, Franța, 1959 (dramă) cu Jean-Pierre Léaud
O poveste suedeză de dragoste (En Kärlekshistoria), Roy Andersson, Suedia, 1970 (comedie dramatică) cu Ann-Sofie Kylin, Rolf Sohlman și Bjorn Andresen 
Europa Europa (Hitlerjunge Solomon), Agnieszka Olanda, Polonia, Franța, Germania, 1990 (dramă istorică) cu Piotr Kozlowski, Marco Hofschneider și René Hofschneider
Billy Elliot, Stephen Daldry, Marea Britanie, Franța, 2000 (comedie dramatică) cu Jamie Bell, Julie Walters și Gary Lewis
Adio, Lenin! (Good Bye, Lenin!), Wolfgang Becker, Germania, 2003 (comedie dramatică) cu Daniel Brühl și Katrin Sass
A fost sau n-a fost, Corneliu Porumboiu, România, 2006 (comedie) cu Mircea Andreescu și Teodor Corban
Brendan și secretul din Kells (Brendan et le secret de Kells), Tomm Moore, Nora Twomey, Irlanda, Franța, Belgia, 2008 (animație) 
En Tierra Extraña (Pe pământ străin), Iciar Bollain, Spania, 2014 (documentar)
 
La Ziua presei vor fi disponibili pentru interviuri de grup: 
partenerii de proiect
Erol Ok, Director general delegat al Institutului francez
EUN, TBC
ARTE, TBC
reprezentanți ai Comisiei Europene (sub rezerva modificărilor)
regizorii filmelor din catalog
Agnieszka Olanda, regizoare Europa Europa 
Corneliu Porumboiu, regizor și producător român, A fost sau n-a fost
Icíar Bollain, regizor En tierra extraña 
Nora Twomey și Tomm Moore, regizori Brendan și secretul lui Kells 
Roy Andersson, regizor O poveste suedeză de dragoste 
 
Cererile de participare trebuie trimise atașatului de presă Florence Alexandre, [email protected].    
 
European Film Factory: www.europeanfilmfactory.eu