Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Allegro, ma non troppo” la Teatrul Național ”I.L.Caragiale”

7m2a0376.jpg

Imagine din spectacolul “Allegro, ma non troppo”, în regia lui Răzvan Popa
Sursa imaginii: 
Teatrul Național ”I.L.Caragiale” București

Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București  vă invită la spectacolul “Allegro, ma non troppo”, un ingenios melanj între teatru și realitate, în care un adulter se comite sub ochii soțului, sub masca unei piese fictive.

O comedie sentimentală, cu încurcături amoroase și suspansuri dramatice. O satiră de moravuri cu un milionar, o soție și un dramaturg, alături de alte personaje pitorești – o amantă, un samsar, o slujnică – vă va ține, timp de o oră și jumătate, captivați de farmecul și savoarea epocii interbelice.

Răzvan Popa, regizorul spectacolului, dezvăluia de ce a ales această piesă, înainte de prima întâlnire cu spectatorii săi: Mie mi s-a părut de o actualitate izbitoare. Totul semăna cu ceea ce se întâmplă în acest moment. Mariaje de formă, care se descompun la atingerea brațului lung al legii, între milionari și milionari politicieni, artiști care nu-și găsesc locul în societate, vedete făcute la comandă, milionari care ajung vedete ca să devină și mai bogați... Iată ce m-a atras la textul acestui scriitor, autor dramatic aproape necunoscut, pe cât de cunoscut este Minulescu ca poet simbolist.

Autor dramatic jucat cu mare succes pe vremea sa, director al Teatrului Naţional din Bucureşti în anul 1926, Ion Minulescu (1881 – 1944) este cunoscut astăzi mai ales ca poet al Romanțelor. Cu toate că în timpul vieţii scriitorul credea că posteritatea îl va recunoaşte mai ales pentru piesele sale, istoria literaturii i-a ales un alt destin. Teatrul său merită a fi redescoperit şi astăzi, după decenii de la primele montări la Naţionalul bucureştean,  pentru dialogurile vii, umorul alert, naturalețea poveștii, verva intelectuală, originalitatea scriiturii. Între piesele cele mai jucate amintim:  “Manechinul sentimental”, “Pleacă berzele”, ”Amantul anonim”, “Allegro, ma non troppo”, comedie ce a fost reprezentată şi la Bratislava şi la Buenos Aires.

Vă așteptăm pe 20 septembrie  de la ora 20.00, la Sala Mare!