Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stagiunea Digitală de Teatru Politic // „Lucrător Universal”

Câte activități diferite poți face la locul de muncă? Cum e să alergi de la casă în depozit, de la numărat bani la cărat paleți și de la schimbat prețurile la raft la spălat pe jos în magazin? Cum o scoți la capăt între presiunile de la manager și insultele din partea clienților? Ce faci când deși tocmai ai primit o mărire de salariu, n-ai bani nici să plătești toate datoriile? Cum reacționezi când compania sabotează sindicatul? Cum îți poți proteja drepturile și negocia condiții de muncă mai bune?

„Lucrător universal” povestește experiențele, istoriile personale și relațiile de muncă a patru lucrători și lucrătoare din „Mon Ami”, un supermarket fictiv din București.

În România, peste 800 de mii de persoane sunt salariate în comerț, domeniul cu cel mai mare număr de lucrători din țară. Dintre acestea, 83 de mii lucrează în companii multinaționale. Realizat în parteneriat cu Federația Sindicatelor din Comerț și bazat pe cercetare extinsă (peste 30 de interviuri și șase ateliere cu lucrători și lideri de sindicat din cinci multinaționale din retail), spectacolul vorbește, într-un cadru ficțional, despre problemele, presiunile și provocările cu care se confruntă angajații și sindicatele din comerț în context local.

 

Cu: Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban

Scenografia: Irina Gâdiuță

Muzica și versurile: Maria Sgârcitu

Coregrafia: Carmen Coțofană

Identitatea vizuală: Cătălin Rulea

Regia și dramaturgia: David Schwartz

Documentare: Veronica Lazăr, Alice Monica Marinescu, Rodica Novac, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, David Schwartz, Andrei Șerban, Andra Tarara

Parteneri: Federația Sindicatelor din Comerț, Friedrich Ebert Stiftung, Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa, Asociația Conect, Centrul de Teatru Educațional Replika

 

***

Echipa de filmare

Imagine: Dragoș Hanciu; operatori cameră: Paul Chirilă, Dragoş Hanciu, Jaro Minne, Alexandru Radu; sunet: Flora Pop; mixaj sunet: Mara Mărăcinescu; producție, regie, montaj și colorizare: Alexandru Radu.

 

Spectacolul a fost filmat la Centrul de Teatru Educațional Replika. Va fi difuzat online pe contul YouTube Teatru Politic. Linkul va fi anunțat și pe pagina de facebook a evenimentului.

Spectacolul va fi disponibil gratuit în zilele de 8, 11, 12, 13 și 14 noiembrie, timp de 12 de ore, începând cu ora 18.00.

Spectacolul este difuzat în cadrul proiectului „Lucrător universal” - intervenție culturală pentru dialog social, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

***

Spectacolele se desfășoară în cadrul Stagiunii Digitale de Teatru Politic 2020. În programul stagiunii vor putea fi vizionate alte patru spectacole: „Matern” și „Capete înfierbântate 2020” (premiere, spectacole realizate pe parcursul anului 2020) și două spectacole din repertoriul preexistent al stagiunii, prezentate pentru prima dată în format digital („subPământ”, 2012, „’90”, 2017).

Programul complet și creditele spectacolelor se găsesc pe pagina de Facebook Stagiunea de Teatru Politic.

Contact Stagiunea Digitală de Teatru Politic:

David Schwartz, 0724353559, [email protected]

Spectacolele sunt difuzate în cadrul unor proiecte ale asociațiilor O2G și ADO, cofinanțate de Administrația Fondului Cultural Național.