Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SONDAJ: Românii sunt nemulţumiţi de casele lor şi subestimează riscurile care le ameninţă locuinţele

Românii sunt nemulţumiţi de casele lor, ar face investiţii în decoraţiuni şi mobilier nou şi subestimează riscurile care le ameninţă locuinţele. Acestea sunt rezultatele unui sondaj online desfăşurat în cadrul campaniei naţionale de informare „Octombrie - Luna Asigurărilor de Locuințe”, proiect care urmărește, de 8 ani, să atragă atenţia asupra faptului că există riscuri care pot pune în pericol casele românilor şi că asigurările pot oferi protecţie financiară importantă în astfel de situaţii.

Doar 20% dintre români sunt mulţumiţi de locuinţa lor aşa cum este acum;
Aproape 7 din 10 români cred că probabilitatea ca locuinţa lor să fie jefuită de hoţi în următoarele 6 luni este mică sau aproape inexistentă;
44% sunt de părere că probabilitatea unui eveniment care să îi lase fără locuinţă este extrem de mică/ inexistentă;
În acest context, campania naţională de informare „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe” a urmărit să atragă atenţia românilor asupra acestor riscuri şi a modului în care îi poate proteja o asigurare de locuinţă.

 

Doar 2 români din 10 par să fie mulţumiţi de locuinţa lor aşa cum este în prezent. Astfel, întrebaţi dacă ar schimba ceva anume legat de locuinţa lor, aproape 30% ar redecora complet, circa 23% ar mări spaţiul disponibil, adăugând o cameră sau mai multe, iar 14% şi-ar muta locuinţa într-o altă zonă. 

 
De asemenea, întrebaţi în ce ar alege să investească o sumă de bani primită pentru locuinţa lor, peste 65% dintre participanţii la sondaj ar merge către reamenajări, mobilă nouă sau decoraţiuni de interior, în timp ce doar 19% ar face lucrări de consolidare a locuinţei. Pe ultimele locuri, sunt investiţiile în electrocasnice noi (7%), în sisteme de protecţie împotriva hoţilor (5%) şi în sisteme de protecţie împotriva incendiilor (circa 4%).
 
Românii subestimează riscurile la care le sunt expuse locuinţele
 
Deşi românii sunt interesaţi de îmbunătăţirea propriilor locuinţe, aceştia par să subestimeze riscurile la care sunt expuse casele lor, sugerează rezultatele sondajului la care au participat 3.085 de respondenţi. 
 
Aproape 70% dintre români sunt de părere că probabilitatea ca locuinţa lor să fie jefuită de hoţi în următoarele 6 luni este nesemnificativă: aproape 42% o estimează drept extrem de mică sau chiar inexistentă, iar 25% o consideră redusă.
 
În ceea ce priveşte probabilitatea ca locuinţa lor să fie afectată de un cutremur în următoarea jumătate de an, incertitudinea creşte uşor. În timp ce aproape 50% consideră această situaţie drept puţin probabilă (26% o percep drept inexistentă, iar 23% - având o mică şansă de a se întâmpla), 42% declară că nu ştiu.
 
Nu în ultimul rând, 62% sunt de părere că probabilitatea apariţiei unui eveniment care să îi lase fără locuinţă este nesemnificativă (44% o estimează drept inexistentă sau extrem de mică, iar 18%, drept redusă).  
 
Deşi de incidenţă mai mică, riscurile care ameninţă locuinţele nu sunt atât de rare pe cât s-ar putea crede, din păcate. Doar în primele 6 luni din acest an, în fiecare zi, 51 de locuinţe din România au fost jefuite de hoţi, 20 de case au fost cuprinse de flăcări şi 6 au fost afectate de inundaţii. Vorbim, de asemenea, de o medie de aproape 1 cutremur pe zi.
 
Eşantion
 
La sondajul desfăşurat online, în perioada 9 – 31 octombrie 2020, au participat 3.085 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 – 25 de ani (6,81% dintre participanţii la sondaj), 26 – 34 de ani (14,01%), 35 – 45 de ani (16,06%), 46 – 55 de ani (27,38%) şi peste 55 de ani (34,67%).
 
Despre campanie
 
Ediţia a VIII-a a campaniei „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe”, o amplă campanie naţională de informare şi educare a populaţiei, a urmărit, pe întreaga durată a lunii octombrie, să atragă atenţia românilor asupra necesităţii asigurării propriei case, cea care a devenit un adevărat scut de protecţie în vremea pandemiei.  
 
Obiectivele proiectului au inclus:
 
Creşterea gradului de conştientizare a românilor cu privire la pericolele la care le este expusă locuinţa;
Informarea românilor cu privire la formele de protecţie financiară pe care le oferă încheierea unei asigurări obligatorii sau facultative de locuință.
 
 
 
Mai multe detalii despre campanie sunt disponibile pe http://asigurarealocuintelor.ro/ şi pe pagina de Facebook Asigură-te.