Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cangurașul matematician: un joc pentru toți copiii din învățământul primar

cangurasul-matematician.jpg

Image source: 
Asociația IDEE

Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație (Asociația IDEE) are plăcerea să vă anunțe că pe data de 27 noiembrie 2020 debutează o nouă ediție a jocului Cangurașul Matematician pentru clasa pregătitoare și clasele I-IV. Îi așteptăm cu drag pe cei mici să descopere bucuria rezolvării problemelor de matematică de tip PISA, în care participarea și experiența sunt cele mai apreciate premii. Intuiția și gândirea copiilor se vor dezvolta sub egida Cangurașului, atât de îndrăgit în peste 90 de țări!

Jocul Cangurașul matematician are acum un format flexibil și se poate susține de acasă, folosind un calculator sau tabletă cu acces la internet. Pentru a participa la Cangurul, fiecare elev are nevoie de un cod de participare unic, cu ajutorul căruia poate accesa platforma digitală. Accesul pe platformă este permis începând de vineri, 27 noiembrie, ora 14:00, până duminică, 29 noiembrie, ora 20:00.

Ce oferă Jocul-Concurs Cangurașul Matematician?

ü  Întrebări care-i motivează pe copii să se implice

ü  Exerciții deosebite, care stimulează intuiția, gândirea, imaginația

ü  Probleme în care se împletesc contexte cotidiene, umorul și provocările

ü  Diplome apreciate pe plan internațional

ü  Teste elaborate de echipe internaționale

După finalizarea acestui joc-concurs, participanții vor primi o carte și diploma semnată de doamna prof. univ. dr. Meike Akveld, președintele organizației internaționale Kangourou sans Frontières.

Copiii pot fi înscriși de către cadrele didactice din fiecare unitate școlară organizatoare sau independent, de către părinți. Părintele unui elev poate obține codul de participare comandând produsul Cangurașul matematician pe editurasigma.ro. Pentru înregistrarea ca organizator al unui centru Cangurul (într-o școală pot fi mai mulți organizatori), se folosește aplicația de înscrieri, disponibilă pe cangurul.ro. Informații detaliate despre modul de desfășurare precum și baterii de teste de antrenament se găsesc pe editurasigma.ro.

Editura SIGMA a organizat Jocul-Concurs Cangurul începând din 1994, primele întreceri ale minții fiind cele de matematică aplicată. Ulterior au fost organizate testări privind înțelegerea textului scris în limba română (Poveștile Cangurului), explorarea unor elemente de științe, educație civică și de cultură (Cangurașul Explorator), dar și verificarea nivelului de competență în limbile engleză, franceză, germană (Cangurul Lingvist). Proiectul educațional Cangurul se adresează tuturor elevilor, nu numai celor performanți, oferind fiecăruia experiențe de învățare eficientă. Cangurul se desfășoară în limbile română, maghiară și, în măsura solicitărilor, în germană.

 

Echipa Cangurul România vă stă la dispoziție pentru informații suplimentare legate de Cangurașul Matematician, la oricare dintre coordonatele următoare:

Tel. fix: 0212434014, 0212434052;

Tel. mobil: 0746238667, 0758044825, 0746238707, 0748100719

E-mail: [email protected]

Web: cangurul.ro; editurasigma.ro.

 

Despre Cangurul de matematică

La începutul anilor 1980, un profesor de matematică din Sydney, Peter O' Holloran, a creat o nouă provocare pentru elevii australieni: un set de întrebări (itemi) cu răspunsuri de tip grilă, corectat cu ajutorul calculatorului. Succesul concursului de matematică din Australia a fost imens. În 1991, doi profesori francezi, Andre Deledicq și Jean Pierre Boudine, au lansat concursul în Franţa, sub numele de KANGOUROU, în semn de respect faţă de prietenii lor australieni. La prima ediţie au participat 120.000 de elevi, numărul de participanți  ajungând recent la 7 milioane anual, iar anul trecut au participat elevi din 91 de țări.

În România, în 1993, Serviciile Culturale ale Ambasadei Franţei şi Asociaţia Internaţională KANGOUROU SANS FRONTIÈRES au propus Editurii SIGMA să devină organizatorul concursului. Încă de la prima ediţie, Concursul Internaţional de Matematică Aplicată Cangurul a promovat matematica în rândul tuturor elevilor, verificându-le şi dezvoltându-le cunoştinţele, intuiţia, gândirea aplicativă, capacitatea de a selecta şi de a lua decizii.