Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Cantor, Cristian Măcelaru și DJ Bog – într-un program special online realizat de Ambasada României în Franța cu ocazia Zilei Naționale

Ambasada României în Franța pregătește cu ocazia Zilei Naționale un program video special. Mircea Cantor, unul dintre cei mai mari artiști români contemporani, va realiza o performanță artistică în premieră în gradina Ambasadei. Celebrul dirijor Cristian Măcelaru, noul director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, va fi prezent cu un mesaj despre misiunea sa artistică. DJ Bog, renumit DJ internațional, va mixa piese noi, într-un stil original, în apropierea Turnului Eiffel.

Sărbătorirea Zilei Naționale la Ambasada României în acest an stă sub semnul cuvântului solidaritate. „Pandemia ne împiedică să ne întâlnim fizic, dar nu ne poate împiedica să fim împreună. Românii din Franța au fost exemple de solidaritate în acest an greu, efortul lor a fost remarcat de autoritățile franceze și, prin această emisiune online, vrem să ne arătam recunoștința față de ei”, spune ambasadorul Luca Niculescu.

În programul video special vor putea fi văzute mărturiile mai multor români, care au fost în primele linii ale luptei cu pandemia. „Vom vedea medici, farmaciști, lucrători romani din serviciile sociale franceze, dar și bucătari care au gătit gratis pentru spitale, juriști care au dat consultanță pentru români aflați în dificultate sau  studenți care s-au mobilizat pentru alti studenți”, adaugă ambasadorul.

Mesajul autorităților franceze va fi transmis de Clément Beaune, secretar de Stat pentru afaceri europene în Guvernul francez, care va sublinia solidaritatea dintre România și Franța în Europa. De asemenea, ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, va declina semnificația cuvântului unire în cei peste o sută de ani scurși de la Marea Unire, în timp ce cunoscutul dramaturg Matei Visniec va vorbi despre cultura ca terapie pentru pandemie.

Vă invităm să urmăriți acest program special, realizat cu sprijinul ICR Paris, în direct pe paginile de FB, YouTube și Twitter ale ambasadei și ICR, marți 1 decembrie, începând cu ora 18.00, ora Parisului, 19.00, ora României. 

 

Programul va putea fi urmărit pe :