Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Artistul Mircea Cantor a realizat o creație unică pentru felicitarea de Anul Nou a Ambasadei Franței

Mircea Cantor a creat pentru această felicitare o „natură moartă”: cu ajutorul unei camere termice a fotografiat o plantă numită spathiphyllum sau floarea lunii. „Această alegere nu este anodină, deoarece această plantă a fost utilizată de NASA pentru a purifica aerul din bazele sale spațiale", a explicat Mircea Cantor.

Apoi, artistul și-a apăsat mâna pe o frunză, astfel încât, datorită camerei termice, să apară un halou de căldură. Astfel, contrastul dintre albastrul plantei și roșul-portocaliu al căldurii mâinii sale oferă o imagine poetică. În cele din urmă, artistul a ales să folosească o pensulă „pentru a scrie de mână mesajul de felicitare, pentru a-l face mai personal”.

Câștigător al Premiului Marcel Duchamp în 2011, Mircea Cantor este un artist de renume internațional și o figură importantă în arta contemporană românească.

În cadrul sezonului Franța-România 2019, Muzeul Vânătorii şi al Naturii din Paris i-a acordat libertate deplină lui Mircea Cantor. Artistul a prezentat astfel o expoziție intitulată „Vânătorul de imagini” (în franceză „Chasseur d'Images”), în cadrul căruia şi-a exprimat interesul pentru noțiunea de „teritoriu” în toate dimensiunile sale: teritoriul unei comunități umane sau animale, teritoriul realului și imaginarului, și, totodată, noțiunea de teritoriu personal, de spațiu intim.

Cealaltă frontieră de care s-a interesat Mircea Cantor, este cea care separă umanitatea și animalitatea. În timpul expoziției sale la Muzeul  Vânătorii şi al Naturii din Paris, artistul a strâns aproximativ o sută de măști zoomorfe, folosite în ritualurile „Sărbătorii Ursului”, din nordul României. Martori ai unei tradiții care a început în epoca romană și continuă până în prezent, în care localnicii se deghizează în animale și creaturi hibride, aceste măști au fost împrumutate de la Muzeul Țăranului Român din București.

Născut în 1977 la Oradea, Mircea Cantor a studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și la École supérieure des beaux-arts din Nantes. În prezent, artistul îşi împarte timpul între Cluj și Paris. În 2004, a câștigat premiul oferit de compania Ricard, care recompensează un tânăr artist de pe scena artistică franceză, iar în 2011 Premiul Marcel Duchamp, cel mai prestigios premiu francez de artă contemporană.

Lucrările sale fac parte din colecții de prestigiu din: Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul Pompidou, Fundația Louis Vuitton din Paris, muzeul MoMA din New York, muzeul Reina Sofia din Madrid, Walker Art Center din Minneapolis, Rennie Collection din Vancouver, Castello di Rivoli din Torino. Creațiile lui Mircea Cantor sunt expuse, de asemenea, în galeriile de artă din Paris, Tel Aviv și Roma.