Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Muzeul Național de Artă al României decorat de către Președintele României

Cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României a fost decorat de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu distincția Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, categoria E – Patrimoniul cultural național.

Decorația a fost oferită la propunerea înaintată de ministrul culturii, domnul Bogdan Gheorghiu, care a apreciat activitatea MNAR în contextul dificil al anului 2020.

Managerul interimar al MNAR, Cristina Verona Tobi, a transmis un mesaj de mulțumire Președintelui României și a ridicat înalta distincție acordată.

Este prima decorație oferită MNAR de un Președinte al statului, iar aceasta a fost acordată în semn de apreciere pentru contribuția importantă a MNAR la dezvoltarea culturală a țării noastre, pentru dăruirea pusă în procesul de educare prin cultură a publicului de toate vârstele, dovedind excelență la nivel național și internațional.

„Decorația primită o dedicăm tuturor celor care au slujit cultura, actuali și foști angajați ai instituției, dar și publicului nostru, care ne-a fost alături în cei 70 de ani, mai cu seamă în 2020, un an dificil, pe care l-am traversat având susținerea publicului, dar și a partenerilor care au sprijinit acțiunile muzeului” a declarat Cristina Verona, manager interimar MNAR.

***

Amplasat în zona centrală a Bucureştiului, în clădirea fostului Palat Regal - edificiu semnificativ pentru arhitectura bucureşteană a secolelor XIX-XX - Muzeul Naţional de Artă al României este deţinătorul unui valoros patrimoniu de artă românească şi străină.

 

În anul 1948 a primit în folosință clădirea fostului palat regal de pe Calea Victoriei din București, puternic afectat în urma bombardamentelor din 1944 – și a avut încă de la început un caracter enciclopedic,  prin variatele colecții de artă românească, europeană și orientală. Deschis din 1950 publicului larg, MNAR păstrează cel mai reprezentativ patrimoniu de artă medievală și modernă românească, un instrument indispensabil pentru cunoașterea culturii vizuale românești. Pe lângă activitatea sa de cercetare și de conservare, MNAR desfășoară ample programe educaționale, proiecte sau activități dedicate elevilor, familiilor și adulților.

 

În prezent, MNAR cuprinde: Galeria Națională (cu Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Românească Modernă), Galeria de Artă Europeană precum și spațiile istorice ale fostului palat regal (Sala Tronului, Sufrageria Regală, Scara Voievozilor), dar și alte trei muzee valoroase din București: Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady, cel din urmă funcționând într-una dintre cele mai vechi case din București.