Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum să eficientizezi consumul de energie în fiecare încăpere în care îți desfășori activitatea?

Conceptul de eficientizare energetică trebuie să fie din ce în ce mai cunoscut de fiecare dintre noi. Acesta contribuie la un consum mai mic de energie și automat, la facturi mai mici, precum și la protecția mediului înconjurător. Din fericire, este din ce în ce mai simplu să eficientizezi consumul de energie, în condițiile în care există soluții foarte bune pentru izolarea locuinței și aparatura din ce în ce mai economică.(Advertorial)

Pentru a te bucura de un consum cât mai mic nu este suficient să achiziționezi electrocasnice și becuri care consumă puțin și să îți izolezi locuința. 
 
În fiecare încăpere în care îți desfășori activitatea poți să îți conturezi o rutină care să ducă la economii de până la 30%.
 
În bucătărie 
1. Folosește un capac atunci când gătești! Acesta menține temperatura în oală și îți permite să micșorezi timpul de preparare;
2. Nu introduce alimente calde în frigider, deoarece va fi nevoie de o cantitate mai mare de energie pentru ca acestea să fie răcite;
3. Nu lăsa gheață în congelator! Un congelator cu 3 cm de gheață consumă cu 30% mai mult decât unul fără gheață.
 
În baie 
1. Fă duș, în loc de baie! Pentru un duș folosești 30-40 de litri de apa, în timp ce pentru o baie folosești 200 de litri de apă. În timp, această diferență poate fi una considerabilă.
2. Nu lăsa apa să curgă atunci când te speli pe dinți sau pe față.
 
În scara blocului
Poți contribui la o eficientizare energetică și în spațiile comune:
1. Nu lăsa deschisă ușa de intrare de la bloc, pentru a evita consumul mare de energie pentrru încălzirea scării;
2. Acordă atenție problemelor de pe scară care generează consum inutil de energie: becuri care funcționează continuu, uși care nu se închid ermetic, etc.
 
În restul casei
Există o mulțime de alte sfaturi pe care le poți urma pentru a economisi cât mai mult
Evită să lași aparatura electronică să funcționeze în regim sleep, deoarece consumă foarte mult, fără a-ți oferi nimic în plus;
Schimbă toate becurile convenționale cu becuri LED. Lumina oferita de LED este la fel de puternică, însă consumul de energie este de până la 5 ori mai mic;
Instalează termostate pe calorifere, în așa fel încât să asiguri o temperatură constantă în casă;
Atunci când pleci de acasă reglează temperatura cu 3-4 grade Celsius mai puțin decât în mod obișnuit;
 
Toate aceste mici acțiuni pe care le iei în favoarea mediului înconjurător și în favoarea propriului portofel pot contribui la o mai bună conviețuire în societate și la un viitor mai bun atât pentru tine, cât și pentru urmașii tăi.
Trăim într-o perioadă în care poluarea și consumul de resurse pun în pericol întreaga noastră specie. Tocmai de aceea, fiecare dintre noi trebuie să ia atitudine.