
Eveniment
Dezbatere RFI Romania: Agricultura românească într-o Europă mai verde
RFI Romania vă invită luni, 15 februarie de la ora 11:00, la o discuție despre viitorul agriculturii românești. Cum întinerim mediul rural și cum sprijinim fermierii români în mod durabil? Cum se poate reduce deficitul comercial cu produse agroalimentare? Care sunt mijloacele? Poate România să îndeplinească propunerile Comisiei Europene privind condiționalitățile de mediu?
Moderator: Constantin Rudnițchi, realizator RFI Romania, emisiunea „Rural”.
Mihaela Gherghișan aduce, ca de obicei, noutățile despre standardele UE în contextul Acordului verde și al necesității ecologizării agriculturii. Mihaela este corespondent permanent la Bruxelles pentru Radio France Internationale. Acoperă activitatea instituțiilor europene și participă de 8 ani la realizarea emisiunii Rural de la RFI Romania.
Speakerii evenimentului sunt:
Adrian Oros este ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din noiembrie 2019. Este de profesie medic veterinar, a fost profesor la facultatea de profil din Cluj -Napoca. În cadrul dezbaterii, ministrul agriculturii va prezenta stadiul în care se află Planul Național Strategic și va vorbi despre măsurile de sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri în mediul rural.
Florian Ciolacu este directorul executiv al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă și din această funcție coordonează programele și proiectele Clubului care vizează creșterea competitivității și profitabilității afacerilor din agricultura românească.
Eugen Voicu este reprezentant al Holde Agri Invest, companie care administrează 7.000 de hectare de teren în județele Călărași, pe care se cultivă predominant rapiță și soia, și în Teleorman, pe care se cultivă, în principal, în regim ecologic, cu acces la programele de subvenții dedicate special acestui domeniu. Este activ în industria financiară, iar împreună cu un grup de investitori a dezvoltat Holde Agri, cu ambiția să aducă în fermele pe care le administrează tehnologii de înaltă precizie.
Dan Hurduc deține o fermă vegetală în localitatea Costești - Vaslui și lucrează cu tehnica agricolă modernă o suprafață de peste 2.000 de hectare pe care cultivă grâu, rapiță, floarea soarelui, porumb și mazăre. Este unicul asociat al societății EVEL H COMPANY, o companie cu capital integral românesc din Bârlad, care dispune de spații depozitare și condiționare cereale (silozuri, uscător, magazii etc.), cu o capacitate de 20.000 de tone. Cifra medie de afaceri este de 2-2,5 milioane euro.
Ciprian Olteanu, fermier, administrează 3.000 de hectare de teren în județul Călărași. Este managerul de fermă al companiei Algap SRL din Călărași. Din anul 2016, este președintele OUAI Unirea Călărași și prin această organizație a accesat două proiecte europene, în valoare totală de 2 milioane de euro, 100% nerambursabile, dezvoltând un sistem de irigare pentru 750 de hectare.
Florin Constantin este consultant, dezvoltă și implementează strategii agricole și proiecte de leadership. A intrat în antreprenoriat după mai bine de zece ani de experiențe profesionale în sectorul agro, la nivel de top management, în companii multinaționale și locale din domeniul semințelor, fertilizării și protecției plantelor. Este fondatorul AGXECUTIVE, companie furnizoare de servicii de consultanță în domeniul agro-alimentar: recrutare, formare, intelligence și consultanță strategică.
Conferențiar universitar dr. Roxana Pătărlăgeanu este prodecan responsabil cu cercetarea și relațiile internaționale al Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului din cadrul ASE București. Domeniile de interes sunt modelarea proceselor economice din domeniul agroalimentar și de mediu, analiza datelor, managementul proiectelor de dezvoltare rurală și regională. Are o vastă experiență în consultanță economico-financiară și este autor al unor lucrări de referință în domeniu.
Dezbaterea are loc 15 februarie 2021, orele 11:00 – 13:00, live pe Facebook RFI Romania și rural.rfi.ro
Pentru a participa la acest eveniment online, gratuit, și pentru a intra în legătură cu speakerii evenimentului, în timp real, adresând întrebări sau comentând subiectele discutate prin intermediul chat-ului Zoom, vă rugăm să vă anunțați participarea la adresa de e-mail: [email protected] si vă vom furniza toate informațiile de care aveți nevoie pentru a participa la acest eveniment online (link-ul de acces).