Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Învățământul universitar agricol: de la educație la inovare, de la catedră la fermă”

Realitățile secolului XXI, acțiunile de combatere a schimbărilor climatice și de protecție a mediului, creșterea așteptărilor consumatorilor în privința calității alimentelor la prețuri accesibile, reclamă nevoia de modernizare a curriculei și de mutare a centrului de greutate către abordările practice.

Acesta este contextul pe care dorește să îl surprindă dezbaterea organizată de RFI, care va genera întrebări și răspunsuri.

Cum livrează universitățile cu profil agricol o educație mai bine direcționată către nevoile reale ale sectorului agroalimentar și mai adaptată la noile așteptări ale societății, la noile tehnologii și la impactul din ce în ce mai mare al schimbărilor climatice? Cum se pot reduce decalajele dintre procesele de învățare, cercetare, inovare și practică? Cum a modificat pandemia sistemul de instruire? Cum se adaptează universitățile la această nouă provocare?

Cum colaborează universitățile cu fermierii și industria alimentară, cum răspund provocărilor tot mai complexe din practică și cum contribuie la grăbirea procesului de schimbare a generațiilor în agricultură? Sunt universitățile pregătite pentru adaptarea la noile realități? Care sunt așteptările angajatorilor de la sistemul de învățământ agricol superior?

 

Evenimentul se desfășoară online, pe platforma Zoom, este transmis în direct pe pagina de facebook a RFI Romania și difuzat integral pe postul de radio, sâmbătă, 27 martie a.c., de la ora 12:00.

 

Speakeri:

  • Sorin Cîmpeanu, ministrul educației
  • Prof. univ. dr. Cornel Cătoi, rector USAMV Cluj-Napoca
  • Prof. univ. dr. Răzvan Teodorescu, prorector USAMV București
  • Prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector USAMV Iași
  • Prof. univ. dr. ing. Camelia Sava, decan al Facultății de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului Sibiu
  • Conf. univ. dr. Roxana Pătărlăgeanu, prodecan Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului - ASE, București
  • Alina Crețu, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România
  • Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui
  • Vlad Constantin Turcea, student doctorand, absolvent al Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului – ASE, București
  • Mihaela Gherghișan, corespondent permanent la Bruxelles pentru Radio France Internationale

Moderator: Constantin Rudnițchi, realizator emisiunea „Rural”

Pentru a participa la acest eveniment online, gratuit, și pentru a intra în legătură cu speakerii în timp real, adresând întrebări sau comentând subiectele discutate prin intermediul chat-ului Zoom, vă rugăm să vă anunțați participarea la adresa de e-mail: [email protected] și vă vom furniza datele de care aveți nevoie pentru conectare (link-ul de acces).

 

Un proiect co-finanțat prin programul IMCAP al Uniunii Europene.