Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Filmele de la Cinema Elvire Popesco, in casele dumneavoastra

Deși momentan nu putem să primim spectatorii în sala de cinema Elvire Popesco, ne dorim să le rămânem aproape, așa că am găsit o formulă să aducem filmele în casele lor! Începând din noiembrie, programul online ELVIRE CHEZ VOUS propune în fiecare săptămână, de joi până duminică, o serie de proiecții virtuale, cât mai apropiate de experiența din cinema. Fiecare film este disponibil doar o seară și poate fi văzut de pe întreg teritoriul României. 

Biletele se găsesc pe pagina Eventbook a cinematografului Elvire Popesco: https://eventbook.ro/program/elvirepopesco 
Puteți viziona filmele pe aceeași pagina, fără a instala un program suplimentar. 

Acesta este programul pe care vi-l propunem :  

 

ELVIRE CHEZ VOUS – 9– 18 aprilie

 

VINERI, 9 APRILIE 
CAISĂ 
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ROMILOR
Regia: Alexandru Mavrodineanu
Documentar – România – 2018 – 1h24 VO RO ST EN
Sinopsis: Într-o sală de antrenament de la marginea Bucureștiului, un antrenor de box (Dumitru Dobre) aflat la sfârşitul carierei lucrează 
pentru a transforma un grup de copii din medii defavorizate în următorii campioni de juniori. Deziluzionat, dar perseverent, antrenorul Dobre 
îşi pune speranţele într-un puşti talentat de 13 ani, poreclit Caisă (Cristian Palcuie). Poveste emblematică pentru lumea în care trăim, CAISĂ 
vorbește despre perseverență și despre supraviețuirea celui mai puternic într-un mediu incapabil să te sprijine cu adevărat.
Cel mai bun film din Competiția România la Astra Film Festival 2018, Cel mai bun documentar la Gala Gopo 2019

Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, marcată în fiecare an pe 8 aprilie, Institutul Francez vă invită să descoperiți sau să redescoperiți patru povești memorabile având în centru eroine și eroi de etnie romă. 

 

SÂMBĂTĂ, 10 APRILIE
AFERIM!
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ROMILOR
Regia: Radu Jude
Cu: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma
Dramă – România, Bulgaria, Cehia – 2015 – 1h48 VO RO ST EN
Sinopsis:
Costandin, un zapciu din secolul al XIX-lea, primeşte sarcina de a urmări şi prinde un sclav rom fugit de la curtea unui boier. Acesta este cu atât mai hotărât să prindă şi să-l pedepsească pe sclavul pe nume Carfin cu cât bănuieşte că soţia sa a avut o aventură cu el. Costandin va porni în urmărirea lui Carfin împreună cu fiul său adolescent Ion şi aghiotantul său Ghiţă, iar Radu Jude le va retrasa itinerariul aventuros filmând în Dobrogea, în munţii Măcinului şi în localităţi din judeţul Giurgiu.
Ursul de Argint la Berlinala din 2015

 

DUMINICĂ, 11 APRILIE
OPERA CARMEN
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ROMILOR

Operă lirică în patru acte de George Bizet
Durata: 2h30
Libret în franceză, subtitrat în română

Duminică, 11 aprilie,  vă invităm din nou la operă. În continuarea Lunii Francofoniei și ca parte a programului special organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor din 8 aprilie, vă invităm să vizionați celebra operă Carmen, compusă de francezul Georges Bizet,  libretul fiind semnat de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după o nuvelă de Prosper Mérimée
Difuzarea online vă este oferită gratuit, pe bază de rezervare, de către Institutul Francez în parteneriat cu Opera Națională București, cu susținerea Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Externe al României. 
Spectacolul a fost interpretat pentru prima dată în 1 iulie 2018 pe scena Operei Naționale București, sub bagheta dirijorului Vlad Conta, este vorbit în limba franceză și subtitrat în limba română. 
Despre opera Carmen, ultima și cea mai celebra creație a lui Georges Bizet, fără îndoială una dintre cele mai celebre opere din lume, Maria Emandi Tiron declara: “doresc ca spectacolul pe care îl montez să se adreseze în egală măsură sufletului şi simţurilor spectatorului. Să fie un spectacol tumultuos ca o coridă, să aibă sunetele, culorile şi mirosul violent al coridei, unde parfumurile grele şi dulci ale florilor meridionale se împletesc cu cel proaspăt-picant al citricelor şi unde aromele mirodeniilor se suprapun peste izul de sânge şi sudoare animală, totul amestecat şi purtat de vântul evantaielor. Un miros de dragoste, libertate şi moarte, coordonatele esenţiale ale existenţei noastre.”
Dirijor: Vlad Conta
Regia: Marina Emandi Tiron
Scenografia : Cătălin I. Arbore
Coregrafia: Alexa Mezincescu
Maestru de cor: Daniel Jinga
Maestru cor de copii: Smaranda Morgovan

Maestru de repetiții soliști și ansamblu: Mădălina Slăteanu
Asistent de regie: Ştefan Neagrău
 
Distribuție
Carmen: Ljubica Vranes
Don José: Lucian Corchiș
Micaëla: Marta Sandu
Escamillo: Ștefan Ignat
Frasquita: Andreea Novac
Mercedes: Sidonia Nica
Le Dancaïre: Liviu Indricău
Le Remendado:Valentin Racoveanu
Zuniga: Filip Panait
Moralès: Daniel Filipescu
Soliști balet: Alexandra Gavrilescu, Marco Corcella, Alina Arteni, Raul Oprea
 
Cu participarea Orchestrei, Corului, Ansamblului de Balet și a Corului de Copii ale Operei Naționale București.
Toate drepturile aparțin Operei Naționale București.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, marcată în fiecare an pe 8 aprilie, Institutul Francez vă invită să descoperiți sau să redescoperiți patru povești memorabile având în centru eroine și eroi de etnie romă. 

 

VINERI, 16 APRILIE 
LA VERITÉ / ADEVĂRUL
Regia: Hirokazu Kore-Eda
Cu: Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke
Dramă – Franța, Japonia, Elveția – 2019 - 1h46 VO FR ST RO
Sinopsis:
La vérité spune povestea unei dive ce are parte de toată iubirea și admirația bărbaților, dar care are o relație complicată cu propria fiică. O reîntâlnire furtunoasă are loc între scenarista Lumir și faimoasa sa mamă și actriță, Fabienne, pe fundalul cărții autobiografice a acesteia, precum și a celui mai recent rol jucat (o poveste Sci-Fi, în care mama nu îmbătrânește niciodată).
Primul film pe care regizorul Hirokazu Kore-Eda l-a făcut în afara Japoniei, cu o distribuție de prestigiu – Catherine Deneuve, Juliette Binoche şi Ethan Hawke.
Nominalizat la Leul de Aur – Festivalul Internațional de Film de la Veneția 2019; Premiul OFCS - Online Film Critics Society Awards 2020

 

SÂMBĂTĂ, 17 APRILIE
DAU.NATASHA +18
Regia: Ilya Khrzhanovskiy, Jekaterina Oertel 
Cu: Natalia Berezhnaya, Olga Shkabarnya, Vladimir Azhippo, Luc Bigé 
Dramă – Germania, Ucraina, Marea Britanie, Rusia  – 2020  –2h26 VO RU ST RO
Sinopsis:
Natasha lucrează la cantina unui institut sovietic de cercetare secret în anii 1950. Viața ei se împarte între zilele în care muncește la cantină și nopțile întreținute de alcool în care, alături de o colegă mai tânără, visează la povești de iubire și la un altfel de viitor. În timpul unei petreceri, Natasha cunoaște un cercetător francez care e invitat la institut. Curând, viața ei ia o turnură dramatică, implicând KGB-ul.
Premiat cu Ursul de Argint la Berlinale 2020.

DUMINICĂ, 18 APRILIE
BEANPOLE /DILDA  +15
Regie: Kantemir Balagov
Cu: Konstantin Balakirev, Olga Dragunova
Dramă – Rusia – 2019 – 2h10 – VO RU SUB RO
Sinopsis:
1945. Al Doilea Război Mondial a făcut ravagii în Leningrad, distrugându-i clădirile, dar și locuitorii - fizic și psihic. Deși asediul (unul dintre cele mai lungi din istorie) s-a încheiat, moartea bântuie încă prin oraș. Aflate în mijlocul ruinelor, două femei tinere, Ia și Mașa, încearcă să se ridice și să dea un sens existenței lor.
Scenariul este inspirat de cartea „Războiul nu are chip de femeie”, de Svetlana Aleksievici, scriitoare rusă laureată cu Nobel.
Premiul pentru regie – Un Certain Regard, Cannes 201