Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Industria cărnii, între realitățile românești și provocările europene

România se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană, din punctul de vedere al efectivelor de ovine și caprine, al căror număr a crescut continuu după aderarea la UE, până la aproximativ 12 milioane de capete. Sectorul este stimulat de creșterea exporturilor de animale vii în spațiul extracomunitar unde livrează aproape o treime din producție. O nouă lege este în vigoare, dar va reuși noul act normativ să armonizeze condițiile exportatorilor cu observațiile organizațiilor neguvernamentale?

Sectorul cărnii de porc din România este în declin și acoperă doar 30% din consumul intern, iar sectorul cărnii de pui este afectat de concurența cu produse importate la prețuri foarte mici. 

Pe fondul reducerii efectivelor de bovine, producătorii de carne de vită propun Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o schemă de sprijin pentru relansarea producției.  

Noua Politică Agricolă Comună și noua strategie a Comisiei Europene privind politica agroalimentară aduc noi condiționalități producătorilor în privința protecției mediului - pentru reducerea amprentei de carbon, a poluării apei și a emisiilorde metan rezultate din creșterea animalelor-,  a sănătății și bunăstării animalelor, a utilizării antimicrobienelor, prin reducerea vânzării acestora cu 50% până în anul 2030. Cum se raportează producătorii români la noua politică agroalimentară a Comisiei Europene?

Carnea sintetică este o nouă orientare pentru companiile inovatoare și pentru consumatori. Totodată, un studiu recent arată că, în rândul tinerilor români, consumul de mezeluri vegetale sau înlocuitori de carne este mai mare decât al celorlalte categorii de vârstă, iar aceasta ar putea să fie o tendință pe termen mediu și lung. 

Vă invităm să urmăriți această dezbatere, pentru a afla cum văd producătorii români de carne și procesatorii viitorul industriei de profil în acord cu politica Uniunii Europene și cu cerințele pieței interne. Care este viziunea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și cum arată programul de subvenții naționale și europene în sectorul zootehnic? Care sunt problemele sectorului și cum pot fi ele depășite?

Evenimentul se desfășoară online, pe platforma Zoom, este transmis în direct pe paginile de Facebook RFI România și Rural și  difuzat pe postul de radio luni, 19 aprilie, de la ora 19:00.

 

SPEAKERI:

- Adrian Oros, ministrul agriculturii 

- Dacian Cioloș, europarlamentar, președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European (în confirmare)

- Adrian Pintea, director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)

- Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) 

- Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP)

- Nicușor Șerban, președinte al Asociației Clubul Fermierilor Români

- Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii

- Sorin Minea, președintele Federației Romalimenta

- Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii 

- Ionel Arion, președintele Federației Naționale PRO AGRO 

- Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România

- Horia Moruțan, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județulAlba 

- Georgiana Udrescu, vicepreședintele Asociației Naționale a Crescătorilor de Capre din România „CAPRIROM”

- Mihaela Gherghișan, corespondent RFI România la Bruxelles

 

Moderatori:

- Constantin Rudnițchi, realizator RFI România, emisiunea „Rural” 

- Gabriel Gherghescu, jurnalist TVR, emisiunea „Viața satului”

 

Pentru a participa la acest eveniment online gratuit și pentru a intra în legătură cu speakerii în timp real, adresând întrebări sau comentând subiectele discutate prin intermediul Zoom, vă rugăm să vă anunțați participarea la adresa de e-mail: [email protected] și vă vom furniza link-ul de acces de care aveți nevoie pentru conectare.

 

Un proiect co-finanțat prin programul IMCAP al Uniunii Europene.