Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă carte din seria Aurel Timescu, semnată de Jean-Christophe Rufin, a apărut la CRIME SCENE PRESS

Jean-Christophe Rufin (n. la Bourges, în departamentul Cher, în 28 iunie 1952) este doctor, diplomat, istoric, călător și romancier francez. Este președintele organizației umanitare Action Against Hunger, unul dintre primii membri ai ONG-ului Médecins Sans Frontières și al doilea cel mai tânăr membru al Academiei Franceze. A fost ambasador al Franței în Senegal din 2007 până în 2010. A absolvit Institutul de Studii Politice din Paris, iar în 1986 a devenit asistent al Secretarului de Stat pentru Drepturile Omului și și-a publicat primul roman, Le Piège humanitaire, un eseu despre miza politică a acțiunilor umanitare. Între 2003 și 2004, Rufin a scris un raport amănunțit despre reapariția antisemitismului în Franța – „Raportul Rufin”. În 1997, Jean-Christophe Rufin câștigă Premiul Goncourt pentru debut și Premiul Méditerranée cu romanul  L'Abyssin. În 2001, câștigă din nou Premiul Goncourt cu volumul Rouge Brésil.

În 2018 debutează pe scena literaturii polițiste cu romanul Spînzuratul de la Conakry / Le suspendu de Conakry (traducere de Horia Nicola Ursu) care îl are în centrul său pe Aurel Timescu, un consul de origine română, pasionat mai mult de anchete polițiste decât de munca sa la ambasadă, un personaj cu multe ciudățenii, mai degrabă un antierou, dar cu mintea brici și un pronunțat spirit al dreptății. 

Romanul a avut o primire extraordinară, atât în rândul cititorilor cât și al criticilor, fiind distins cu prestigiosul premiu Arsène Lupin pentru literatura polițistă în anul 2018.
Jean-Christophe Rufin a hotărât să ne delecteze în continuare cu mai multe aventuri ale lui Aurel Timescu, oferindu-i astfel cititorului și ocazia de a păși în culisele diplomației franceze și de a descoperi corupția la nivel înalt din țările africane. 

Acțiunea celui de-al doilea roman, Cele trei femei ale domnului consul / Les trois femmes du consul (traducere de Horia Nicola Ursu), se petrece la Maputo, capitala Mozambicului. Un hotel de vis al cărui prag nu-l calcă nimeni. Patronul hotelului – un individ imposibil, certat cu toți. De aceea, nimănui nu-i pasă atunci când patronul e găsit mort, înecat în piscină. Numai Aurel Timescu, fost refugiat politic, actual consul-adjunct la Ambasada Franceză, vrea să afle ce s-a întâmplat, de fapt. Simpatic și stângace, deloc în largul lui în rol de diplomat, dar deosebit de priceput în rol de anchetator, Aurel Timescu descoperă că în jurul patronului orbitau trei femei: fosta soție, actuala soție și amanta. Deși poliția alege în mod arbitrar un vinovat, Aurel e convins că lucrurile nu sunt atât de simple. Ancheta îl va arunca într-o plasă de păianjen a relațiilor necurate, în profunzimile unor patimi africane pe care nu le-ar fi bănuit niciodată – și care stau la baza uneia dintre cele mai mari tragedii ecologice de pe planetă.

În această carte, «une enquête jubilatoire» cum o numește POINT DE VUE, Rufin își confirmă mai mult ca niciodată interesul pentru problemele ecologice actuale, cu care ne confruntăm și în Africa, și la nivel global. 

Cele trei femei ale domnului consul, apărută în aprilie 2021, este a doua carte din serie tradusă la CRIME SCENE PRESS, după Spînzuratul de la Conakry.

CRIME SCENE PRESS este singura editură din ţară cu un program dedicat în exclusivitate literaturii mystery&thriller. Printr-o selecţie riguroasă a titlurilor, girată de către George Arion, cel mai bun scriitor de suspans din România, noul proiect urmărește promovarea genului în rândul cititorilor. Planul editorial cuprinde atât autori români cât și străini, clasici, dar și contemporani, care reprezintă repere de valoare pentru timpul sau spaţiul cultural din care provin. www.crimescenepress.ro