Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Care sunt avantajele unui certificat energetic?

Certificatul energetic este un document obligatoriu pentru blocurile de locuit, locuințele unifamiliale, case, vile clădiri de birouri, școli, spitale, hoteluri și orice alt tip de clădire care consumă energie. (advertorial)

Acesta trebuie să însoțească actul de vânzare-cumpărare al clădirii sau actul de închiriere și poate fi extrem de avantajos atât pentrru cel care cedează clădirea, cât și pentru cel care o primește.

Exceptând obligativitatea certificatului, acesta merită să fie achiziționat din motive cât se poate de bine conturate.

 

De ce este certificatul energetic avantajos?

Un astfel de document arată cât de eficientă din punct de vedere energetic este o clădire.

Certificatul energetic poate avea un impact considerabil și asupra mediului înconjurător, deoarece imobilele ineficiente energetic duc la consumuri mari de energie și la poluare.

Având la bază informațiile din certificatul energetic și efectuând lucrări de modernizare a imobilelor, se vor reduce facturile pentru încâlzire, iluminat, ventilație etc.

Cei care doresc să vândă sau să închirieze o locuință au avantaje mari de pe urma certificatului energetic, deoarece se bucură de un argument în plus în fața potențialilor cumpărători. De multe ori, prezența certificatului energetic care dovedește că imobilul este inclus într-o clasă energetică superioară înseamnă un argument serios pentru creșterea prețului.

Cât costă, cât este valabil și cum se obține certificatul energetic?

Un alt argument pro certificat energetic este costul. În general costul acestui document este redus, de exemplu site-ul www.avizez.ro arată nivelul prețurilor pentru clădirile din București și Ilfov solicitate de o companie de specialitate din București (auditori energetici atestați cu grad profesional I).

Dacă vrei să obții un certificat energetic trebuie să apelezi la un auditor energetic atestat. Există două tipuri de auditori atestați de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltăii și Administrației: auditori de gradul I și auditori de gradul II.

Auditorii de gradul I au dreptul să elibereze certificate energetice pentru orice tip de clădire, indiferent de destinația ei sau de regimul de înălțime. Auditorii de gradul 2 pot elibera doar certificate energetice pentru imobile de locuit.

Odată obținut certificatul energetic, valabilitatea acestuia este de 10 ani. Va trebui să fie modificat doar în cazul unor renovări majore a clădirii.

Cei care doresc să obțină un certificat energetic o pot face foarte ușor, prin simpla contactare a unui auditor energetic. Acesta va solicita actele necesare (copiile după câteva acte ale imobilului) pentru realizarea documentului și va elibera certificatul după studierea lor și o scurtă vizită pentru analizarea clădirii pe teren.

Procesul de obținere a certificatului energetic este foarte simplu și se poate face fără efort din partea solicitantului.

 
 
Tags: