Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(P) Jocul de airsoft – cum alegi modelele de arme folosite pentru această activitate în aer liber

Airsoftul este un joc de echipă, care se desfășoară într-un cadru militar bine organizat și atent controlat, pentru care se folosesc replici create după arme reale. 

Din punct de vedere al aspectului, armele airsoft redau în detaliu caracteristicile puștilor de asalt, pistoalelor, armelor cu lunetă și chiar lansatoarelor. Dar, pentru a fi cât mai puțin periculoase, aceste arme nu folosesc gloanțe reale, din plumb, ci bile din plastic cu un diametru de 6 mm și o greutate cuprinsă între 0.20 și 0.50 grame.

După design-ul lor și modul de acționare, armele airsoft sunt împărțite în trei categorii distincte:

  • arme electrice (AEG)

  • arme pe bază de gaz (Green Gas sau CO2)

  • arme pe bază de arc (spring)

 

Armele airsoft electrice

Replicile electrice sunt dotate cu un motoraș și un acumulator. Motorașul are rolul de a pune în mișcare componentele armei, iar acumulatorul de a alimenta cu energie electrică motorașul. Aceste arme sunt preferatele jucătorilor care s-au experimentat în focul semi automat sau automat.

Armele airsoft electrice imită în general: puștile de asalt MP5, AK, G36 sau M4, dar și anumite pistoale electrice.

Unele arme airsoft acționate electric oferă și opțiuni extra, care fac ca și prețul lor să fie mai mare. Viteza standard de propulsare a bilelor de plastic de către armele airsoft electrice este de 60-70 m/s în cazul pistoalelor și 110-120 m/s în cazul puștilor.

 

Armele airsoft pe bază de gaz

Sistemul de la baza unei arme airsoft pe gaz se bazează pe propulsarea bilei de plastic prin eliberarea unui gaz comprimat. Acest gaz poate fi green gas, sau dioxid de carbon care au o presiune mai mare și implicit și o viteză mai mare.

Spre diferență de armele airsoft electrice, cele pe gaz sunt sensibile la schimbările de temperatură, având o putere mai mică la temperaturi mai mici de 10 grade. Aceste arme sunt fabricate după pistoale și după lansatoarele de grenade.

Atât viteza minimă standard, cât și viteza maximă standard este mai mare în cazul armelor airsoft pe bază de gaz decât în cazul celor electrice. Astfel, din țevile lor, bilele sunt expulzate cu o viteză cuprinsă între 70 m/s și 150 m/s.

 

Armele airsoft pe bază de arc

Armele airsoft pe bază de arc se mai numesc și arme manuale. Mecanismele care pun în mișcare bilele de plastic ce urmează să fie expulzate din țevile lor sunt prevăzute cu arcuri care se comprimă în momentul armării și se decomprimă atunci când se acționează trăgaciul.

Presiunea eliberată de arcul unei arme airsoft de acest tip propulsează bila de plastic cu o viteză standard situată între 60 m/s și 170 m/s fiind, ceea ce face ca aceste arme să se situeze pe primul loc la viteză dintre toate armele airsoft.

 

Replicile pe bază de arc imită armele cu lunetă, dar și unele tipuri de pistoale, pentru care în timpul jocului de airsoft participanții trebuie să se echipeze cu echipament de protecție complet, inclusiv bocanci militari, dacă vor să aibă parte de o protecție deplină.