Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


​„Găuri negre, găuri de vierme și călătoria în timp” – lansare cu Jim Al-Khalili, Cristian Presură, Paula Gina Isar

„Entuziasmul cu care Jim Al-Khalili lămurește totul pe înțelesul publicului larg răzbate din fiecare pagină.“, spune New Scientist despre volumul „Găuri negre, găuri de vierme și călătoria în timp”, despre care vom discuta joi, 24 iunie, la ora 19.30. Autorul volumului, Jim Al-Khalili,  profesor de fizică teoretică la Universitatea din Surrey și unul dintre cei mai cunoscuți realizatori de emisiuni radio și tv de știință din Marea Britanie, va avea un dialog #online #live cu Cristian Presură, cercetător la Philips Olanda și unul dintre cei mai populari comunicatori de știință din online-ul românesc, și Paula Gina Isar, cercetător la Institutul de Științe Spațiale.

E oare posibilă călătoria în timp? Ce s-ar întâmpla dacă te-ai întoarce în trecut, înainte să te naști, și ai încerca să împiedici venirea ta pe lume? Ți-ar fi imposibil să reușești? Ce te-ar constrânge? Sau, dacă ai reuși, te-ai afla oare într-un univers paralel, în care n-ai apucat să exiști? Dar cum apar asemenea universuri paralele? Acesta e genul de întrebări cu care se confruntă ideea atât de tentantă a călătoriei în timp, iar ele conduc la paradoxuri stranii. Interesant e însă că teoriile din fizica actuală nu exclud complet posibilitatea vizitării trecutului, ceea ce ar însemna că meseria de istoric e mai nesigură decât ne-am închipui. Pentru a explica problemele pe care călătoria în timp le pune fizicienilor, Jim Al-Khalili prezintă într-un stil accesibil și intuitiv elementele de bază ale relativității și mecanicii cuantice, teoriile cu ajutorul cărora ar putea fi construită o ipotetică mașină a timpului – folosind, de pildă, misterioasele găuri de vierme, a căror existență în univers nu e încă demonstrată. Cartea lui Al-Khalili îmbină în mod ideal speculațiile pasionante cu rigoarea științifică.

 

 

Bănuiesc că întrebările privind semnificația timpului – dacă se scurge, dacă trecutul și viitorul coexistă cu prezentul și dacă într-o bună zi vom putea vizita trecutul – depășesc curiozitatea științifică. Într-un fel, asta m-a ajutat să scriu cartea de față: n-a trebuit să depun prea mult efort pentru a vă convinge că subiectul ei e pasionant.“ — JIM AL-KHALILI

 

Evenimentul va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas și pe #HumanitasYouTube: https://bit.ly/Humanitas-YouTube.