Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eforie Colorat - Intervenție Culturală

Revenim cu vești din Eforie Sud! Am dedicat începutul lunii august unei serii de evenimente artistice cu tematică ecologică, în cadrul proiectului nostru ,,Eforie Colorat - Intervenție Culturală”. În data de 4 august va avea loc o acțiune de ecologizare tip performance (link), susținută de artistul Emil Cristian Ghiță, în care vor fi implicați voluntari și comunitatea locală din orașul Eforie.

 

Deșeurile colectate în urma acestei acțiuni vor fi selectate și folosite în cadrul următoarelor evenimente

Pentru primul dintre acestea, am lansat un open call, în urma căruia curatorul proiectului a selectat trei artiști:

Radu Tudor Panait (sculptor);

Ovidiu Toader (sculptor);

Andreea Toma (muralist);

Radu Tudor Panait și Ovidiu Toader vor realiza două sculpturi din obiecte reciclate (colectate în cadrul acțiunii de ecologizare tip performance), iar Andreea Toma va realiza o pictură murală care va avea ca temă centrală ecologia și influența omului asupra naturii. Pe lângă cei trei artiști selectați, artista propusă de către partenerii noștri de la Centrul Ceh București, Barbora Idesova, va realiza o a doua pictură murală, cu aceeași tematică.

Procesul de realizare a sculpturilor și a picturilor murale va începe pe 5 august și va putea fi urmărit de public, pe tot parcursul său. Vernisajul va avea loc pe 11 august în incinta Grădinii de vară Cinemascop din Eforie Sud.

Al doilea eveniment va avea loc în data de 9 august, când toți cei cinci artiști aflați în rezidență vor susține un atelier (link) deschis publicului larg. Acesta are ca scop realizarea unor obiecte decorative, folosind o parte din deșeurile colectate în cadrul acțiunii de ecologizare. Trei dintre aceste obiecte vor fi premiate, iar selecția acestora va fi realizată de curatorul proiectului.

Mai mult, în data de 10 august, artistul Dan Perjovschi va coordona workshop-ul ,,Gândim și să desenăm împreună” (link), urmând ca spre seară să i se alăture artista Lia Perjovschi, pentru a susține o prelegere intitulată ,,Despre artă și viață” (link). 

Toate aceste acțiuni vor fi documentate: vom realiza un scurtmetraj care va cuprinde tot procesul de ecologizare și toate acțiunile artistice care au decurs din acesta. Documentarul va fi proiectat la Grădina de Vară Cinemascop, în luna august. De asemenea, vom reuni lucrările fiecărui participant al workshop-ului susținut de Dan Perjovschi, alături de fotografii din cadrul întregului proiect sub forma unei mici publicații. 

Chiar dacă vara se termină, noi nu ne oprim aici. În luna noiembrie va avea loc o expoziție în cadrul galeriei Etaj artist-run Space din București, unde vom expune fotografii realizate pe tot parcursul proiectului ,,Eforie Colorat - Intervenție Culturală” și cele trei lucrări premiate la atelierul de obiecte decorative, vom distribui publicația și vom proiecta documentarul.