Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lansarea Coaliției pentru Natură Urbană

rnu-fb-post.png

Sursa imaginii: 
Coaliția pentru Natură Urbană

12 organizații non-guvernamentale din 9 orașe s-au unit într-o coaliție care inițiază demersurile pentru ca România să aibă cât mai curând o rețea națională de arii naturale urbane.

Organizațiile și grupurile de inițiativă  activează în domeniul protecției mediului și fiecare dintre acestea este promotor al unei zone naturale urbane care are potențialul de a deveni o arie naturală ori aduce expertiză în domenii conexe.

Ariile naturale urbane sunt zone cu peisaj sălbatic și valoare conservativă, științifică, educativă și de recreere, care au rolul de a îmbunătăți viața orășenilor. Pot fi păduri, maluri de râuri, pajiști puțin afectate de activități umane sau zone abandonate care s-au renaturat în mod spontan. 

În viziunea Coaliției pentru Natură Urbană, natura devine componentă majoră a infrastructurii urbane, cu rol esenţial în optimizarea calităţii vieţii, iar locuitorii orașelor și-o însușesc, o apreciază și o protejează. Astfel, Coaliția își propune să promoveze, să mențină și să integreze în orașe spații naturale, facilitând accesul populaţiei urbane la recreere şi educaţie pentru mediu. Scopul acesteia este de a veghea și de a se implica în mod activ în procesul de conservare a biodiversității urbane, promovând natura în oraș și implicând cetățenii orașelor în crearea și administrarea rețelei naționale de arii naturale urbane.

Contextul în care Coaliția s-a format este acela al inițiativei Asociației Parcul Natural Văcărești de a accelera procesul de aprobare a unui proiect legislativ și de a începe demersurile pentru ca marile orașe ale țării să își conserve și să își promoveze mai bine zonele naturale cu potențial de a deveni spații de protectie, educație și recreere, acum, cât acest lucru este încă posibil.

 

Alinierea României la standardele Uniunii Europene

Proiectul de lege amintit mai sus a fost aprobat de Senat și se află acum în Camera Deputaților. Aprobarea lui va veni în întâmpinarea angajamentelor asumate de România prin aderarea la Pactul Ecologic European, care îndeamnă statele membre să planifice și să implementeze soluții de conservare a biodiversității în orașe. Coaliția susține aprobarea proiectului de lege și implementarea acestuia.

 

Organizațiile membre ale Coaliției

Organizațiile membre ale coaliției în acest moment sunt: Asociația Parcul Natural Văcărești, București; SOS Cluj; Fundația Centrul de Ecologie Montană Brașov; Societatea Carpatină Ardeleană – EKE Satu Mare; grup de inițiativă civică din Piatra Neamț; Societatea Ornitologică Română – Filiala Iași; Asociația Bio-Team, Timișoara; Asociația Ruralis, Bistrița; Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă, Oradea; Clubul de Cicloturism Napoca, Cluj; Funky Citizens și Asociația Kogayon.

Coaliția este o inițiativă în curs de extindere, deschisă către noi organizații partenere care își doresc să se alăture demersului de înființare a rețelei naționale a ariilor naturale urbane și de promovare a naturii urbane.    

 

Contextul proiectului. Finanțare

Coaliția pentru Natură Urbană face parte din proiectul ”Rețeaua pentru Natură Urbană” și este derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația Funky Citizens, Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S, Fundația Centrul de Ecologie Montană și Societatea Carpatină Ardeleană EKE Satu Mare cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este protejarea biodiversitatii urbane prin activarea și implicarea cetățenilor orașelor mari în crearea rețelei naționale de arii naturale urbane.

 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro.

 

Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

 

Despre inițiatorul proiectului, Asociația Parcul Natural Văcărești:

A luat ființă în anul 2014. formată din specialiști în domeniul mediului, este organizația nonguvernamentală care a inițiat și coordonat  demersurile înființării Parcului Natural Văcărești, primul parc natural urban din România și cel mai mare spațiu verde compact din București.

Asociația desfășoară proiecte de informare și educație pentru mediu, acțiuni de monitorizare și conservare a biodiversității și facilitează accesul publicului la natura urbană prin amenajarea și întreținerea infrastructurii de vizitare a parcului.

Viziunea asociației este ca natura să devină o componentă majoră a infrastructurii urbane, cu rol esenţial în optimizarea calităţii vieţii oamenilor, prin facilitarea accesului populaţiei la recreere sănătoasă şi educaţie ecologică.

 

Informații despre evoluția proiectului vor fi postate în mod constant pe pagina de Facebook a Rețelei pentru Natură Urbană: https://www.facebook.com/ReteauaPentruNaturaUrbana.

Pentru informații suplimentare: https://parcnaturalvacaresti.ro/am-lansat-coalitia-pentru-natura-urbana/

Contact: Gabriela Poiană, Asociația Parcul Natural Văcărești, responsabil de comunicare, 0762215831, [email protected].

 
 
Tags: