Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premieră la Festivalul Enescu 2023, pe 18 septembrie: Teodora Brody și Manchester Camerata prezintă Rapsodia I de Enescu în varianta vocală orchestrată de dirijorul Lee Reynolds pentru orchestră de cameră

concert.jpg

Sursa imaginii: 
OMA VISION

Cunoscuta interpretă de jazz și crossover, Teodora Brody-Enache, și Manchester Camerata aduc pe scena Festivalului Internațional George Enescu 2023 o premieră crossover: Rapsodia I de George Enescu în variantă vocală și prelucrată pentru orchestră de cameră de dirijorul Lee Reynolds.

Teodora Brody a demarat în anul 2018 un proiect de reinterpretare vocală a muzicii clasice și a muzicii lui George Enescu în mod special, cu influențe din jazz, doină, linii melodice involuntare, poezie, care a devenit o adevărată călătorie interioară pentru descoperirea Sunetului care, în desăvârșirea lui, unește lumi.

Dacă la edițiile din 2019 și 2021 ale Festivalului Enescu, Teodora Brody a interpretat, în cadrul evenimentelor București Creativ, variante ale unor lucrări clasice pregătite pentru cvartet și, respectiv, pentru cvartet și cor, în 2023, artista se apropie îndrăzneț de muzica clasică, cu interpretarea vocală a Rapsodiei I de Enescu, prelucrată special pentru Manchester Camerata de dirijorul Lee Reynolds.

 „Menirea Manchester Camerata este aceea de a aduce o schimbare în bine prin muzică și de a redefini modul prin care măiestria uimitoare a unei orchestre poate face acest lucru prin inovare în programul său și, desigur, prin lucrul cu artiști extraordinari, care împărtășesc aceste aspirații. Cu siguranță, Teodora Brody este unul dintre acești artiști, ceea ce face colaborarea dintre Teodora și Camerata să fie de la sine înțeleasă”, a declarat Bob Riley, Chief Executive al Manchester Camerata.

„Sunt fericită că pot oferi publicului Festivalului Enescu  Rapsodia I de George Enescu, în varianta vocală, interpretată pentru prima dată cu o orchestră de cameră, împreună cu Manchester Camerata. Este o experiență care sper să reconfirme trăirea specială pe care publicul și artiștii o au de fiecare dată când explorăm sunete noi. Chiar dacă plecăm pe un drum cunoscut, este imposibil să nu ajungem împreună la trăiri noi, acele trăiri unice care au loc când, prin Sunet, unim lumile separate din viața și sufletele noastre”, a afirmat Teodora Brody. 

Concertul va avea loc pe 18 septembrie 2023, la Ateneul Român. Manchester Camerata va interpreta un program mai amplu, sub bagheta dirijorului Gábor Takács-Nagy. Biletele vor fi puse în vânzare pe 1 februarie 2023, iar pentru abonamente, organizatorii Festivalului Enescu au lansat o loterie pe 30 noiembrie 2022.