Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


(P) Cum alegi mașina de tuns iarba pentru o grădină de vis

cum-alegi-ma-ina-de-tuns-iarba-pentru-o-gradina-de-vis.jpg

Sursa imaginii: 
https://shutterstock.com/ro/

Gazonul din grădină sau de pe peluza casei are nevoie de îngrijire constantă. Acesta trebuie tuns periodic pentru a preveni ca dăunătorii să-și găsească o căsuță în acesta, dar și pentru ca spațiul tău de relaxare să aibă un aspect plăcut și îngrijit.

Din fericire, în prezent, poți face acest lucru foarte ușor cu ajutorul unei mașini de tuns iarba. Iată ce trebuie să știi despre mașinile de tuns iarba și cum să o alegi pe cea potrivită ție.

Ce caracteristici trebuie să aibă o mașină de tuns iarba

Când alegi o mașină de tuns iarba este important să fii atent la câteva detalii esențiale, precum autonomia, puterea motorului și suprafața de tuns. Iată ce trebuie să știi despre acestea.

Autonomie. Autonomia de funcționare a mașinii de tuns iarba se referă la perioada de timp în care poți utiliza mașina. Este o caracteristică esențială în special pentru mașinile care funcționează pe bază de benzină sau la cele cu acumulator.  Astfel, în funcție de capacitatea rezervorului poți utiliza mașina pentru un timp mai scurt sau mai îndelungat.

Puterea motorului. Puterea motorului influențează performanțele și eficiența mașinii de tuns iarba. Alege o mașină cu o putere cat mai mare pentru a te asigura că își va îndeplini sarcinile. O mașină de tuns iarba de calitate trebuie să aibă un motor cu o putere de 1300 -1700 wati și minim 3 cai putere. Ținc cont de faptul că, cu cât suprafața gazonului este mai mare, cu atât vei avea nevoie de o mașină mai puternică. 

Suprafața recomandată pentru tuns. Toate mașinile au menționat pe cutie suprafața recomandată pentru tuns. Prin urmare, în momentul în care alegi o mașină de tuns iarba este important să știi care este suprafața gazonului din curtea ta.

Cum afectează dimensiunea grădinii alegerea unei mașini de tuns iarba

Este important ca în momentul în care alegi o mașină de tuns iarba să știi care sunt dimensiunile gazonului tău.

Clasificarea gazonului se face în funcție de suprafața acestuia. Un sistem universal de clasare este următorul:

  • Peluze mici – sub 100 m2
  • Peluze medii - între 101m2 și 300m2
  • Peluze mari - peste 301m2

Ca punct de reper, un teren de tenis standard are aproximativ 261m2, fiind clasificat la dimensiuni medii ale peluzelor.

Un alt lucru de care să ții cont este lățimea de tăiere. Aceasta determină cât de largă este calea de tăiere atunci când tunzi gazonul. Această dimensiune este influențată de diametrul lamei. Astfel, cu cât lățimea de tăiere este mai mare, cu atât vei face mai puține ture și vei termina treaba mai repede. Majoritatea lamelor mașinilor de tuns iarba au dimensiuni cuprinse între 30 și 46 de cm.

Tipuri de mașini de tuns iarba și ce anume se potriveste pentru gradina ta

Mașinile de tuns iarba se împart în două mari categorii: manuale și automate. Majoritatea mașinilor de tuns iarba au fie două sau patru roți atașate la corp, ceea ce face ca deplasarea pe iarbă să fie ușoară, fie au o rolă atașată în față și două roți în spate.

Te întrebi ce tip de mașină ți se potrivește? Iaă de trebuie să știi despre fiecare tip în parte.

Mașini de tuns iarba manuale

Acest tip mașini de tuns iarba necesită ca utilizatorul să împingă dispozitivul manual. Mașinile sunt echipate cu un mâner ușor de apucat și sunt ușor de manevrat înainte, la stânga, la dreapta sau înapoi, în funcție de nevoi. 

Mașini de tuns iarba automate

Aceste mașini sunt mai moderne și îți ușurează cu mult treaba, deoarece tund singure gazonul, fară a fi necesar să le supraveghezi. Sunt perfecte pentru persoanele ocupate, dar și pentru cele care preferă să se relaxeze în timp ce iarba este tăiată de un astfel de robot.

Când alegi o mașină de tuns iarba, indiferent că optezi pentru una manuală sau automată este important să știi că acestea se împart în mai multe categorii, după cum urmează:

  • Mașini electrice – funcționează pe bază de electricitate. Cele automate se încarcă printr-un suport special, conectat la priză, iar cele manuale au un acumulator care se încarcă tot la priza.
  • Mașini pe benzină – au un rezervor care trebuie umplut cu benzină, asemeni unui autoturism.

Cum să compari modelele de mașini de tuns iarba

Pe piață există o mulțime de produse, prin urmare poate fi greu de ales o mașină potrivită pentru tine. Tocmai de aceea este important să știi cum să compari produsele între ele, ținând cont de câteva caracteristici esențiale.

În primul rând, după cum am menționat mai sus, este important ca mașina de tuns iarba să fie potrivită pentru dimensiunea gazonului tău. Prin urmare măsoară gazonul și alege doar dintre modelele de  mașini de tuns iarba care se încadrează în acele dimensiuni.

Apoi, dintre produsele rămase alege-le pe cele care se încadrează în suma de bani de care dispui. La urmă, compară produsele rămase ținând cont de următoarele detalii:

Puterea motorului – cu cât este mai mare cu atât mașina este mai eficientă

Capacitatea motorului – dacă alegi o mașină pe benzină și îți dorești o performanță cât mai mare a acesteia, este import să te asiguri că are un motor mai încăpător.

Părerile celor care au folosit mașinile respective – este important ca înainte de a achiziționa o mașină de tuns iarba să știi care sunt părerile altor utilizatori. Prin urmare citește comentariile lăsate de aceștia în dreptul produselor. Astfel, vei ști ce produse să eviți și pe care sa le lași pe listă.

Lățimea lamei – nu în ultimul rând, trebuie să compari lățimea lamelor mașinii. Cu cât acestea sunt mai late, cu atât munca ta se ușurează și termini mai repede de tuns gazonul.

Un exemplu bun de mașină, în ceea ce privește calitatea și prețul este Hyundai lm4001e.

Cum să întreții și să păstrezi mașina de tuns iarba în stare bună pentru a tunde gazonul în mod eficient

Pentru a te bucura cât mai mult de mașina de tuns iarba, este important să o îngrijești și să o folosești corespunzător. Pentru o eficiență cât mai mare este important ca înainte de a folosi mașina de tuns iarba să îndepărtezi toate obiectele tari de pe gazon, precum crengi de copaci căzute, cărămizi sau decorațiuni de grădină și alte obiecte tari care pot ajunge pe gazon, deoarece acestea afectează lamele mașinii.

Utilizarea corectă a mașinii este, de asemenea, foarte importantă pentru a-I prelungi durata de viață. Citește și respectă instrucțiunile de folosire ale produsului ales. În cazul unei mașini care funcționează pe benzină, verifică periodic rezervorul. Acesta trebuie să aibă mereu suficientă benzină, deoarece o cantitate mică de benzină poate duce la deteriorarea motorului. În același timp însă, este important să nu adaugi prea multă benzină, respectând nivelul maxim de umplere.

După fiecare tuns șterge lamele mașinii pentru a îndepărta resturile de gazon rămase, dar și seva de la iarbă combinate cu apă. Lasă lamele curate și uscate, pentru a nu se deteriora.

Îndepărtează iarba și resturile depuse pe aripioarele de răcire ale motorului, de pe capacele motorului și de pe ecranele de admisie a aerului, după fiecare utilizare pentru a preveni supraîncălzirea motorului.

Verifică în mod regulat curelele/lanțurile de transmisie pentru uzură și etanșeitate.

Verifică periodic cablul de alimentare și înlocuiește-l dacă prezintă deteriorări.

În fiecare primăvară, la început de sezon, ascute lamele mașinii de tuns iarba. Acestea trebuie ascuțite cel puțin o dată pe sezon.