Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea finală a Concursului Humanitas în licee, ediția a douăsprezecea - echipele colegiilor „Mihai Viteazul” din București și „Andrei Șaguna” din Brașov și volumul „Jurnal esențial” de Monica Lovinescu

vizual_finala_concursului_humanitas_in_licee.jpg

Sursa imaginii: 
Editura Humanitas

Sâmbătă, 10 iunie, la ora 11, cele două echipe finaliste ale ediției douăsprezecea a Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă la Marea Finală, care se va desfăşura în sala de conferințe a Institutului Cervantes. Finala va fi moderată de regizoarea Carmen Lidia Vidu.

După alte trei etape în care au acumulat cele mai multe puncte, două colegii au ajuns în marea finală a Concursului Humanitas în licee: Colegiul Național „Mihai Viteazul” București și Colegiul național „Andrei Șaguna” Brașov. Au fost cele mai bune echipe din 42 de colegii participante la ediția 2022-2023, din 13 oraşe.

Vă prezentăm echipele:

Colegiul Național „Mihai Viteazul” București: Denisa Costache, Rareș Iosifescu, David Lungu, Teodora Pocris. Profesori coordonatori: Steliana Brădescu, Gabriel Georgescu

Colegiul Național „Andrei Șaguna” Brașov: Nicoleta Sabina Toma, Victor-Nicholas Voinescu, Andreea-Alexia Panti, Darius Chițu, Daria-Catinca Flintoacă. Profesoare coordonatoare: Rodica-Ana Deaconescu și Alina Laura Clinciu.

Trofeul și premiul cel mare vor fi înmânate de Iustina Croitoru. Vă invităm să îi încurajați din sală pe membrii celor două echipe sau să urmăriți transmisia online pe paginile de Facebook Humanitas și Concursul Humanitas în licee.

Întrebările pe care le vor primi cele trei echipe au fost concepute de profesoara Cristina Cioabă, urmărind cele mai importate evenimente, concepte și personalități care pot fi reținute citind „Jurnalul esențial” al Monicăi Lovinescu, o selecție între anii 1985 și 1993, volum publicat la Editura Humanitas, pe care echipele l-au avut în bibliografie.

Elevii finalişti şi spectatorii se vor bucura de frumuseţea întrebărilor-poveste, de tipul „Cine sunt?”, „Ce sunt?”. Indiciile din prima parte a întrebării ţin de specificul cărţii și recompun din scurte informații aranjate într-o poveste, persoane, evenimente sau concepte relevante din volum. Un răspuns primit după citirea acestei prime părți este răsplătit cu două puncte. Din ce în ce mai directe și mai evidente, indiciile din a doua parte a întrebării aduc un singur punct.

Cea de-a douăsprezecea ediţie a Concursului Humanitas în licee s-a derulat pe parcursul anului şcolar 2022-2023 şi a avut trei etape de calificare în marea finală. Pentru prima etapă, întrebările au plecat de la volumele „Căzuți din junglă. Jurnalul unui exploator” de Alexandru Stermin și „Urme pe zăpadă și nisip” de Gabriel Șerban, iar întrebările au fost create de cei doi autori; pentru a doua etapă, întrebările au fost concepute de istoricul Alina Pavelescu, pornind de la volumul „Jurnalul Annei Frank”; pentru cea de-a treia, autorul întrebărilor a fost Andrei Rus, pentru volumul doi din „Ce este cinematograful?” de Andre Bazin.

Le mulţumim profesorilor coordonatori, elevilor înscrişi în concurs, directorilor liceelor şi moderatorilor pentru că au făcut posibil acest proiect.