Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Orientarea după stele. În căutarea drumului pierdut

afis_orientare-dupa-stele_a4_v2.jpg

Sursa imaginii: 
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită la expoziția de instrumente de navigație, Orientarea după stele. În căutarea drumului pierdut. Expoziția cuprinde peste o sută de obiecte utilizate în orientarea pe mare, dar și hărți cu bolta cerească pentru identificarea celor 57 de stele folosite în navigația astronomică. De asemenea, sunt prezentate și elemente din dotarea unei nave: timone, lochuri, lumini de navigație, colaci de salvare și multe alte instrumente.

Expoziția este o pledoarie pentru folosirea în continuare a sextantului și a navigației astronomice: cu aspectul unui raportor și cu utilitatea unui computer un sextant și cunoștințele necesare pentru a-l utiliza asigură determinarea poziției în univers. Proiectul se adresează elevilor și studenților, dar și vizitatorilor de orice vârstă pasionați de cer și mare.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 16 septembrie 2023, începând cu ora 14:00 în Sala Gheorghe Focșa (Șos. Kiseleff nr. 28) și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00, până la data de 15 octombrie 2023.

Curatori: Comandor Vasile Chirilă și Gabriel Popescu