Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe 27 septembrie se deschide expoziția EFECTUL PICASSO la MARe/Muzeul de Artă Recentă

„Dați-mi un muzeu și-l voi umple.” Pablo Picasso

Și i-am dat. Expoziția Efectul Picasso va ocupa MARe în întregime.

În anul în care se împlinește jumătate de secol de la dispariția fizică a lui Picasso, 8 țări de pe glob, între care și România, serbează această aniversare prin expoziții tematice.

”Efectul Picasso” se va produce între 27 septembrie 2023 și 8 ianuarie 2024 la MARe/Muzeul de Artă Recentă București: 46 de lucrări (picturi, desene, gravuri) semnate de Pablo Picasso, față în față cu 65 de lucrări (picturi, sculpturi, fotografie, ceramică, graffiti) semnate de 37 de artiști români contemporani, influențați de opera celei mai importante figuri a artei moderne.

Printre artiștii români expuși se numără: Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Ștefan Bertalan, Alma Redlinger, Neculai Păduraru, Vasile Gorduz, Florin Mitroi, Victor Man, Silvia Radu, Dumitru Gorzo.

Cele 46 de lucrări au hălăduit pe cărări bătătorite, de la Musée national Picasso-Paris la București, timp de trei zile și trei nopți - ca o nuntă boierească.

Pentru curioși: valoarea lor este inestimabilă.

Biletele sunt puse în vânzare și pot fi achiziționate de pe site-ul mare.ro.


FRANCE. Provence-Alpes-CA'te d'Azur region.Townof Cannes. Vila "La Californie". 1957.
Spanish painter Pablo PICASSO
Sursa imaginii: 
René Burri / Magnum Photos

„Efectul Picasso” este una dintre cele mai impresionante expoziții din Europa de Est și cu siguranță cea mai importantă din România - care se numără printre cele 8 țări participante în programul Célébration Picasso: 1973-2023.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Musée National Picasso-Paris și celebrează 50 de ani de la dispariția lui Pablo Picasso, printr-un program din care fac parte alte 42 de muzee din lume. România este singura țară din Europa Centrală și de Est cuprinsă în amplul proiect lansat de Franța și Spania.

În octombrie 2023 se împlinesc, de asemenea, 5 ani de la deschiderea MARe/Muzeul de Artă Recentă din București.

Expoziția va fi însoțită de un impresionant catalog bilingv, în care vor fi reproduse (full color) lucrările expuse (peste 100 de ilustrații de mari dimensiuni), analizate în două texte introductive, semnate de istorici de artă români și francezi.

De la Picasso mai mult decât din oricare altă parte am preluat curajul, aproape tupeul de a simplifica forma până la esență sau minimalizarea aleatorie. Marian ZidaruSursa imaginii: 
Marian Zidaru, Demonul Cacos, 2021

Pe durata expoziției, MARe/Muzeul de Artă Recentă va susține o serie de cursuri pentru copii, în cadrul programului său consacrat, MARe de Mic, calibrate la temele, subiectele, tehnicile, imaginile și experiențele provocate de expoziția Efectul Picasso.

De asemenea, în cursul lunii ianuarie, Muzeul de Artă recentă va organiza un simpozion internațional de două zile, dedicat lui Picasso și influenței sale asupra artei (est) europene după cel de-al doilea război mondial. Vor participa istorici de artă din România, Franța, Germania și Cehia.

„Efectul Picasso prezintă ecoul operei și personalității lui Picasso asupra artei românești din anii 1960 până în prezent, prin lucrări realizate de 37 de artiști contemporani.

Alături de o serie de lucrări care figurau în expoziția de la MNAR din 1968, MARe aduce o selecție reprezentativă de picturi de la Musée national Picasso-Paris, acoperind creația picassiană de la 1908 până la 1972. Actualitatea lui Picasso, vizibilă și în muralele integrate expoziției, arată că figura majoră a modernismului a intrat în idiomul zilei și al străzii. Picasso și-a atins efectul maxim posibil: se confundă cu zgomotul de fond cultural, inteligibil la nivel global. Poate fi imaginat un mai profund efect în afara acestei (con)topiri a vocii unui singur creator în limbajul și în pulsația vieții de zi cu zi a vremurilor noastre?”

Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă București și curatorul expoziției.

Un eveniment prezentat de MARe/Muzeul de Artă Recentă și UniCredit Bank,

în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Musée national Picasso-Paris, Ambasada Franței, Institutul Francez din România.

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii

Sponsori principali: Lidl, Mega Mall, Promenada București, Nepi Rockcastle

Sponsori: Vinci, Regina Maria, Porsche, Aqua Carpatica, Sâmburești, Brand Minds, Schweppes, Cambridge School of Bucharest, Mastercard, Marmorosch Bucharest, Groupama, Epson

Parteneri media: TVR Cultural, HotNews, RFI România, Pro TV, Zile și Nopți, Kiss FM, Magic FM, Rock FM, Revista Biz, Haute Culture by Biz, B365