
Eveniment
Patrimoniul cultural din Băile Herculane în dezbatere la Timișoara în cadrul evenimentului Heritage First! But when?
heritage_first.jpg

Evenimentul - satelit Heritage First! But when? desfășurat la FABER Timișoara cu ocazia Zilei Patrimoniului Mondial conectează Băile Herculane și orașul de pe Bega printr-o rezidență artistică mobilă, cât și prin abordări colaborative de specialitate definit de activități precum ateliere de lucru și conferințe. Cele două orașe sunt legate de o istorie comună Europeană, anul acesta beneficiind de o recunoaștere Europeană concomitentă: Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023 și Băile Herculane - inclus în Rețeaua Orașelor Termale Istorice din Europa și în Traseul European al Orașelor Termale Istorice, fiind singurul oraș termal din România în aceste liste.
Heritage First! But when? vine cu răspunsuri la provocările cu care se confruntă stațiunea Băile Herculane ca urmare a dezbaterilor din cadrul conferințelor și prezentărilor organizate în luna septembrie, parte din Bienala Heritage First!. Soluția pe care o vedem noi, ca echipă, pentru dezvoltarea sustenabilă a orașului este cooperarea între administrația locală, sectorul privat și societatea civilă reprezentată prin organizații neguvernamentale, membri ai comunității locale și profesioniști în domeniu. Heritage First! are ca scop crearea cadrului prin care această cooperare să se întâmple.
Dorim să propunem soluții viabile pe teme de interes pentru stațiune,, iar apoi să invităm la consultări comunitatea locală care dorește să fie implicată în proiectele care transformă în bine orașul de pe Valea Cernei. Ne bucurăm să avem alături de noi reprezentanți ai unor instituții de prestigiu din România, profesioniști în domeniul lor de activitate, voluntari, creatori de conținut și antreprenori. Este un semnal că Băile Herculane poate trece într-o etapă de maturizare atât ca brand, cât și ca proiecte de dezvoltare urbană, culturală, socială și turistic, declară Oana Chirilă, președinte Asociația Locus și coordonator HerculaneProject,
Ziua de 17 noiembrie aduce în fața publicului, începând cu ora 14.00, conferințe și prezentări din partea unor invitați precum Ștefan Bâlici - președintele Ordinului Arhitecților din România, Irina Iamandescu - director adjunct Institutul Național al Patrimoniului, Vlad Căpușan - antreprenor și investitor ce restaurează Hotelul decebal Herculane, Florin Băzăvan - CSO grup hotelier Bacolux România,, cât și din partea altor invitați speciali și din partea HerculaneProject. În partea a doua a evenimentului invitații și participanții vor dezbate idei și soluții pentru Băile Herculane în grupuri de lucru tematice.
Ziua de 18 noiembrie prezintă începând cu ora 11.00 perspectiva artistică de interpretare a patrimoniului prin prezentarea lucrărilor rezultate în cadrul rezidențelor artistice desfășurate pe parcursul verii la Băile Herculane ale artiștilor invitați: Suzana Dan, Levente Kozma și Alin Rotariu. Un eveniment special și inedit va fi întâlnirea cu Christine Cizmaș care, împreună cu Ioachim Stroe și colegii de la casa de producție We are Basca, a parcurs în toamna acestui an drumul ce leagă Timișoara de Băile Herculane și a documentat oamenii întâlniți pe traseu. Rezultatul? Un film a cărui lansare e planificată pentru anul viitor, în 2024, despre care vom afla la evenimentul din Timișoara, unde cadre din arhiva materialului video și povești adunate pe drum vor fi dezvăluite.
„Curajul de a parcurge un drum care te întristează. De a înfrunta o imagine care s-a șters și deteriorat. Dar, acești pași îi faci în acest prezent, cu ceea ce ești acum, cu un bagaj plin de emoții și mai ales bucurie de viață. Că ești. Decrepirea are rolul de a instiga reconstrucția materială și imaterială”, declară Christine Cizmaș cu ocazia desfășurării Heritage First! But when?
Accesul în evenimente este gratuit, iar programul poate fi accesat pe www.heritagefirst.ro.
În contextul includerii Băilor Neptun, monument istoric de interes național, în Lista celor 7 Cele Mai Periclitate Situri de Patrimoniu din Europa de către Europa Nostra și Banca Europeană de Investiții considerăm oportună crearea unui mecanism de cooperare națională și internațională între sectorul public și cel privat, cât și setarea unui precedent de abordare interdisciplinară cu scopul punerii în valoare a patrimoniului cultural, având ca locație principală stațiunea Băile Herculane.
Programul cultural continuă până la finalul anului 2024, perioadă în care se vor organiza concursuri și expoziții în stațiunea de pe Valea Cernei, se va pregăti lansarea unui lungmetraj emoționant și se vor dezvolta o serie de rezoluții pentru patrimoniul cultural al Băilor Herculane: un pachet de recomandări și soluții pentru dezvoltarea patrimoniului ce va fi creat de către un grup multidisciplinar de specialiști și care va fi lansat în anul 2024.
* * *
Heritage First! este un proiect dezvoltat de către Asociația Locus, co-organizat împreună cu Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică și Asociația de la 4, fiind co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național având ca partener principal Primăria Băile Herculane și ca parteneri strategici Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului și ICOMOS. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Asociația Locus este o organizație neguvernamentală care își propune să salveze și să promoveze patrimoniul cultural, arhitectural, urban și natural al României. Proiectul principal al organizației este HerculaneProject, o platformă de reactivare a Băilor Herculane, România. Asociația Locus este membră a organizației europene „EUROPA NOSTRA”.