Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Violonistul Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder Voicu 1702

alexandru_tomescu_vioara.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Alexandru Tomescu

Vioara Stradivarius Elder Voicu 1702, Obiect de Patrimoniu Național-Categoria Tezaur, va fi cântată pentru următorii cinci ani, până în anul 2028, de Violonistul Alexandru Tomescu

Vineri, 17 noiembrie 2023, în urma concursului organizat de Filarmonica „George Enescu” București și Ministerul Culturii, Violonistul Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder Voicu 1702 , Obiect de  Patrimoniu  Național- Categoria Tezaur până în anul 2028.

Sunt onorat și mulțumesc juriului acestui concurs pentru toată încrederea pe care am primit-o și șansa să cânt încă un mandat pe cel mai frumos și valoros instrument pe care România îl are – Vioara Stradivarius Elder- Voicu 1702, care timp de 20 de ani a fost în mâinile marelui virtuos artist român, Maestrul Ion Voicu. Totodată, este imensă bucuria că pot să duc mai departe și să împărtășesc publicului din lumea întreagă povestea Viorii Stradivarius Elder Voicu, până în anul 2028, să-i bucur pe toți iubitorii muzicii de sunetul magic al acestui instrument. Turneele Stradivarius vor continua atât în țară, cât și străinătate, cu noi concerte în premieră, care vor duce muzica clasică mai departe, colo unde este locul ei: în inimile celor care vibrează la frumos. Am în plan sumedenie de proiecte unice, provocatoare, pe care abia aștept să le împărtășesc cu voi, publicul acesta minunat. Vă aștept la concerte!”, declară Violonistul Alexandru Tomescu.

Din Juriul concursului au făcut parte personalități marcante ale muzicii clasice românești, Maestrul Violonist Varujan Cozighian, Muzicianul și Ministrul Secretar de Stat în Ministerul Culturii, Mădălin Voicu, Dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu” București, Iosif Ion Prunner, Violonistă- Pof.Univ.Dr. și Rector al Universității Naționale de Muzică București, Dna Diana Moș, Dirijor al Orchestrei Operei Naționale București, Director Artistic al Operei Naționale București și Conf.Univ.Dr al Universității Naționale de Muzică București, Tiberiu Soare.

Programul muzical pregătit pentru concurs a fost unul complex, atât prin dificultatea lucrărilor, dar și prin timpul alocat interpretării a părți din creații de Johann Sebastian Bach- Sonata a doua în La minor și Partita a doua în Re Minor, Niccolo Paganini – Capriciile 22 și 24, Ludwig van Beethoven – Sonata nr.9 „Kreutzer”, George Enescu – Sonata a IIIa în Caracter popular românesc, Wolfgang Amadeus Mozart- Concertul no5 în La Major, Piotr Ilici Ceaikovsky- Concertul în Re Major, iar la final a fost apreciată la superlativ prestația artistică a violonistului Alexandru Tomescu, fiind răsplătită cu aplauzele juriului.

Violonistul Alexandru Tomescu se află într-un turneu internațional, alături de pianista Sînziana Mircea, susținând concerte din seria „REMEMBER ENESCU” la Milano, Londra, Madrid, Viena, Budapesta, Ljubljana, proiect care face parte din programul „ Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023”, realizat de Fundația Culturală „Remember Enescu în parteneriat cu Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică și Teatru, Timișoara. Seria de concerte va continua cu Beijing/China, Turcia și Statele Unite ale Americii.

Alexandru Tomescu – Violonist - Solist Concertist al Orchestrei Radio România. Cariera sa muzicală fructuoasă se construiește de la debutul său, în 1985, susținând concerte de succes în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées - Paris, Carnegie Hall - New York, Metropolitan Arts Centre - Tokio, sau pe scena Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeștri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care violonistul şi l-a asumat în 2007, momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

Artistul consideră că neconvenționalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovație este cheia pentru a ajunge la publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe vioara Stradivarius într-o stație de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraționale a domeniului forestier.

Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în fața publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile şi radiourile de specialitate şi nu numai. Este ambasador al campaniei Radio România Muzical –

„Ascultă 5 minute de muzică clasică” și este solist concertist permanent de elită al Orchestrei Radio România, ansamblu alături de care a susținut zeci de concerte în țară și în străinătate. În urma concursului organizat de Filarmonica „George Enescu” și Ministerul Culturii Alexandru a câștigat din nou în luna noiembrie a anului 2023, dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur până în 2028 și va continua turneele Internaționale Stradivarius.

 

Detalii se pot găsi pe pagina

facebook&instagram/AlexandruTomescuOficial/rememberenescu.ro

Departament Comunicare – Artist Alexandru Tomescu