Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salutul dintre Obama şi Castro, moment istoric la funeraliile lui Nelson Mandela

obama_castro__funeralii_mandela.jpg

Sursa foto : REUTERS/Kai Pfaffenbach

Planeta întreagă i-a adus astăzi un omagiu fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela decedat joia trecută, la vârsta de 95 de ani. Salutul dintre preşedintele american Barack Obama şi liderul cubanez Raul Castro ar putea însemna "începutul sfârşitului agresiunilor Statelor Unite asupra Cubei", şi-a exprimat speranţa un site oficial cubanez, publicând fotografia în care cei doi dau mâna, relatează AFP.

Practic o sută de actuali sau foşti şefi de stat şi de guvern din lumea întreagă şi 50 de mii de spectatori s-au reunit pentru acest omagiu planetar pe stadionul Soccer City Stadium din Soweto, townshipul de lângă Johannesburg şi bastionul luptei anti-apartheid.

Trei alte stadioane din regiune fuseseră deschise publicului ca să poată urmări ceremonia transmisă în direct. Am asistat astăzi, marţi, la cea mai importantă ceremonie de acest gen din istoria recentă a lumii, notau observatorii de la faţa locului.

 Ceremonia care a durat practic 4 ore a fost marcată de discursuri memorabile - al lui Barack Obama de exemplu - dar şi de momente istorice precum strângerea de mână dintre acelaşi preşedinte american şi omologul său cubanez Raul Castro. Nu au lipsit însă nici muzica şi dansul tradiţional de la acest omagiu .

Ceremonia de pe stadionul din Soweto a început cu mare întârziere - ambuteiajele maşinilor care-i aduceau pe liderii din lumea întreagă pe stadion au fost la originea acestui contratimp.

În ciuda ploii torenţiale, stadionul s-a umplut treptat - poate nu chiar complet - cu mii de sudafricani anonimi veniţi să-i aducă un ultim omagiu celui care le-a prezidat destinul după ce a stat aproape 28 de ani în închisoare.

Pe acest Soccer City Stadium aflat undeva între Soweto şi Johannesburg a fost văzut dealtfel Mandela pentru ultima dată în public, în 2010, la finala Cupei Mondiale de fotbal.

După intonarea imnului sud-african - un imn cântat în 5 limbi diferite , cele vorbite în ţară - a urmat o neobişnuită rugăciune interconfesională, un moment ecumenic la care au luat cuvântul rând pe rând un rabbin, un preot, un pastor si un imam.

 În continuare au fost rostite scurte intervenţii ale membrilor familiei si apropiaţilor lui Nelson Mandela. Purtătorul de cuvânt al familiei Mandela a estimat de exemplu că "Nelson Mandela trebuie că surâde cu siguranţă acolo sus în cer unde se află".

Au urmat apoi discursurile invitaţilor, liderilor internaţionali. Ban Ki-Moon secretarul general ONU a fost primul vorbitor din afară. El a salutat faptul că "Mandela şi mort reuşeşte să-i unească pe liderii de opinii diferite", aluzie la tribuna heteroclită în care se puteau vedea alături oameni care în viaţa de zi cu zi nu-şi vorbesc, uneori de foarte mult timp.

A fost astfel cazul strângerii de mână istorice dintre americanul Barack Obama şi cubanezul Raul Castro. Când ştim că oficialii americani şi cubanezi nu-şi vorbesc de mai bine de 50 de ani putem înţelege miza acestei strângeri de mână.

Cel care a făcut primul pas a fost Obama, omologul său de la Havana a acceptat această mână întinsă, a surâs şi chiar a schimbat câteva vorbe cu liderul de la Washington.

Presa on-line din Cuba a emis speranţa ca, citez, "această strângere de mână să fie debutul sfârşitului agresiunii americane contra Cubei".

Barack Obama va rămâne în istorie nu numai pentru acest gest neobişnuit ci şi pentru discursul de un sfert de oră pronunţat sub ploaie de la tribuna stadionului din Soweto.

Analistii spun déja mai în glumă mai în serios că "Obama i-a eclipsat pentru un moment celebritatea celui omagiat" adică lui Nelson Mandela.

Calificându-l pe fostul preşedinte sud-african drept "un gigant al Istoriei şi al Justiţiei" Obama a reamintit ceea ce i-a adus Mandela. "Graţie luptei lui, Michelle şi cu mine am ajuns acolo unde suntem" a spus preşedintele SUA, aluzie la faptul că este primul şef de stat american de culoare.

Mandela m-a ajutat, m-a învătat să fiu un om mai bun, a conchis Obama.

Liderul american a profitat însă de tribuna sud-africană şi pentru a le "ţine o lecţie unora dintre omologii săi - prezenţi sau nu acolo.

Barack Obama spune că prea mulţi lideri din lume se declară solidari cu lupta pentru libertate dar nu tolerează la ei în ţară nici cea mai mică opoziţie.

 Vice-preşedintele Chinei, aflat în tribune, ca şi Raul Castro sau Robert Mugabe, preşedintele Zimbabwe, se puteau simţi direct vizaţi de această critică.

În încheierea ceremoniei a luat cuvântul actualul sef de stat sud-african Jacob Zuma. El a fost însă huiduit practic de-a lungul celor 4 ore de ceremonie, semn că populaţia, deziluzionată de scandalurile de corupţie şi de violenţele poliţieneşti, nu e dispusă să-i acorde anul viitor un nou mandat preşedintelui în exerciţiu chiar dacă partidul său, ANC, Congresul National African, rămâne principala mişcare politică a ţării.

 

În fine, într-o intervenţie neprevăzută, fostul arhiepiscop anglican Desmond Tutu, a reuşit să destindă atmosfera pe stadionul din Soweto, făcându-i pe participanţi să râdă - inclusiv pe văduva lui Mandela Graça Machel şi fosta soţie a lui Mandela, Winnie. "Nu vă binecuvântez câtă vreme nu sunteţi disciplinaţi şi nu tăceţi" le-a spus Desmond Tutu înainte de a debuta un amestec de glumiţe şi rugăciuni care au încântat asistenţa.

O asistenţă din care nu lipseau aşadar oamenii politici - 4 foşti sau actuali preşedinţi americani - dar şi 2 francezi - François Hollande şi predecesorul său Nicolas Sarkozy. Nu lipseau din tribune nici staruri precum fostul rugbist François Pienaar, căpitanul echipei sud-africane învingătoare la cupa mondială din 1995.

 Erau prezenţi şi animatoarea de televiziune Oprah Winfrey, topmodelul Naomi Campbell, actriţa Charlize Theron şi cântăreţul Peter Gabriel, fost lider al grupului Genesis, militant al cauzei anti-apartheid.

Trupul neînsufleţit al lui Nelson Mandela va fi expus timp de trei zile la Union Buildings, simbolul puterii sudafricane, sediul guvernului din Pretoria, acolo unde primul preşedinte de culoare al Africii de sud depusese jurământ în mai 1994.

 Dintr-un simbol al regimului de apartheid, clădirea a devenit de atunci simbolul Africii de sud multirasiale. Sâmbătă trupul lui Mandela va fi transferat în satul Qunu din sudul ţării, pământul natal al strămoşilor lui Mandela şi locul unde odihnesc déja trei din cei şase copii ai fostului lider sudafrican.

 Potrivit ultimei sale dorinţe, acolo va fi înhumat duminică Mandela în prezenţa unui număr foarte redus de persoane. Având în vedere că un singur drum asfaltat duce la Qunu, autorităţile locale au încercat să descurajeze oaspeţii străini să vină acolo. Mesajul pare să fi fost auzit întrucât doar prinţul Charles al Marii Britanii şi-a anunţat prezenţa duminică.