Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Casa Monteoru din București încheie circuitul SoNoRo Conac 2014 pe 16 septembrie

sonoro_conac.jpg

Sonoro Conac

După Conacul Ghyka din Cotești și Biserica Neagră din Brașov, iubitorii de muzică de cameră își dau întâlnire marți, 16 septembrie, pentru încheierea SoNoRo Conac, în Casa Monteoru din București. Tema serii: tango, pe muzică de Astor Piazzolla, o piesă a lui Marcelo Nisinman și tangouri tradiționale.

Muzicienii SoNoRo care vor concerta la Monteoru sunt Marcelo Nisinman (bandoneon), Diana Ketler (pian), Radu Dunca (vioară) și Răzvan Popovici (violă).

Casa Monteoru - marți, 16 septembrie, ora 19

Program:
ASTOR PIAZZOLLA (1921-1992) - Adiós Niño
MARCELO NISINMAN (*1970) - Hombre Tango
ASTOR PIAZZOLLA (1921-1992) - Jean and Paul
ASTOR PIAZZOLLA (1921-1992) - Le grand tango
& tangouri tradiționale

Adresă: Calea Victoriei nr.115, București.

Accesul la concerte se face numai pe bază de invitație sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470. Mai multe informații: http://conac.sonoro.ro/

Casa Monteoru

Casa Monteoru aparține perioadei supranumită, nu întâmplător, La Belle Epoque; anul 1889 este sculptat de arhitectul Ion Mincu în centrul median al uşilor de la intrarea casei. Angajat de proprietarul Grigore Monteoru în 1887, împreună cu arhitectul constructor Nicolae Cutzarida, pentru a termina şi restaura o mai veche construcţie, Ion Mincu a reconfigurat mai întâi faţada în stil neo clasic. Marea şi inedita contribuţie a lui Mincu rămâne însă conceperea şi decorarea în întregime a interioarelor. Mobilierul precum şi corpurile de iluminat-lustre, candelabre, aplice au fost executate la comandă la Paris după desenele arhitectului.

Până la ocuparea în forţă de către armata sovietică, în octombrie 1944, imobilul este menţionat atât în corespondenţa privată, cât şi în cea oficială, presă, studii şi cărţi drept „Palatul Monteoru”.

 Între 1919-1922 aici a funcţionat prima Ambasadă a Poloniei reunite din România. În sufrageria de la parter şi în saloanele de la etaj s-au întâlnit cele mai importante personalităţi ale vremii, de la prim miniştri D.A.Sturdza, Petre Carp, Lascăr Catargiu sau Ionel Brătianu la Take Ionescu, Spiru Haret sau Doctorul Constantin Angelescu.

Din 1964, Palatul Monteoru, redenumit Casa Monteoru a fost naționalizat și a adăpostit Uniunea scriitorilor din România. Din aprilie 2013 a revenit în proprietatea urmaşilor lui Grigore Monteoru.

„De la Palatul la Casa şi din nou la Palatul Monteoru, 130 de ani de istorie, civilizaţie şi cultură pe Calea Victoriei” este titlul purtat în subsidiar de Proiectul de restaurarea imobilului de la numărul 115 de pe Calea Victoriei din București, în așteptarea unei noi sesiuni de depunere a proiectelor de restaurare a monumentelor.

Informații despre proiect

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac-, care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2013, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Casa Ion Mincu din București, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Mănăstirea Curtea de Argeș și Portul Cetate.

Cea de-a doua ediție SoNoRo Conac a debutat pe 10 mai cu un concert la Conacul Hagianoff – Manasia și a continuat cu Vila Dobrușa din Drăgășani (9 iunie), Casa Avramide din Tulcea (15 iunie),  Conacul Bellu din Urlați (18 iunie), Conacul Cuza de la Ruginoasa (21 iunie), Sinagoga din Bistrița (24 iunie), Castelul Corvinilor din Hunedoara (26 iunie) și Conacul Hodoni de lângă Timișoara (27 iunie). SoNoRo Conac s-a reluat pe 8 august cu un concert la conacul Apafi din satul Mălâncrav.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.