Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Concert SoNoRo Conac la Conacul Ghyka de la Cotești, sâmbătă, 13 septembrie

sonoro_conac_ghyka.jpg

Sonoro Conac - Ghyka

Circuitul SoNoRo Conac 2014 se încheie cu o serie de 3 concerte de excepție în luna septembrie. Iubitorii de muzică de cameră își dau întâlnire sâmbătă, 13 septembrie, la Conacul Ghyka din Cotești, pentru un program muzical compus din piese de W.A.Mozart, J.M.Leclair, F.Bridge, A.Dvořák și G.Enescu. 

Ultimele două concerte SoNoRo Conac din 2014 au ca destinații Biserica Neagră din Brașov, pe 14 septembrie și Casa Monteoru din București, pe 16 septembrie.

Conacul Ghyka (Cotești, nr. 37, în fața primăriei) - sâmbătă, 13 septembrie, ora 16

Program:

WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791) - Duet pentru vioară și violă în sol major, KV 423
JEAN MARIE LECLAIR (1697-1764) - Sonată pentru două viole în la major, op. 12, nr. 2
FRANK BRIDGE (1879-1941) - Lament pentru douã viole, H.117
ANTONÍN DVOŘÁK (1841-1904) - Terzetto pentru două viori și violă în do major, op. 74
GEORGE ENESCU (1881-1955) - Lăutarul pentru violă solo

Muzicienii SoNoRo: Radu Dunca (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Christian Naș (violă).

Accesul la concerte se face numai pe bază de invitație sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470. Mai multe informații: http://conac.sonoro.ro/

Conacul Ghyka

În 1471, pentru meritele sale, căpitanul Stan Cotea primeşte de la Radu cel Frumos o proprietate care se întindea « din apă Leordetului până în apă Merii, de la hotarul Cârligelor până la hotarul Goleștilor şi Urechestilor ». Căpitanul a fondat satul Cotești, unde și-a construit și reședința. Secole la rând, descendenţii lui au trăit în acest conac. La finele sec XIX, conacul a fost cumpărat de Mihai Orleanu, Președintele Camerei Deputaților și celebru om politic liberal, ce avea să îl dea drept dotă fiicei sale, Valentina, căsătorită în 1923 cu Victor Slavescu, Academician și Ministru al Înzestrării Armatei în vremea lui Carol II.

Victor Slavescu a dezvoltat moșia Cotești, adăugând un teren de tenis, o cramă, o distilerie pentru țuică și un poligon de tir. În 1949, conacul a fost naționalizat de regimul comunist, devenind sediul IAS Cotești. În 1998, domeniul a fost redobândit în instanță de descendenții lui Victor Slavescu. Începând cu anul 2007, conacul a devenit proprietatea lui Mihai Ghyka (strănepotul lui Mihai Orleanu), care a întreprins ample lucrări de refacere și restaurare a clădirii principale. După fotografii de familie, au fost refăcute întocmai gardul de piatră de râu și poartă de intrare în parcul de castani, scară de acces la cramă, unde se pot regăsesc fundaţiile casei puse de Căpitanul Stan Cotea la 1472. La 65 ani de la naționalizare, cu prilejul Concertului Sonoro Conac, conacul din Coteşti își redeschide porțile pentru oaspeți de seamă.

Informații despre proiect

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect - SoNoRo Conac-, care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2013, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Casa Ion Mincu din București, Castelul Cantacuzino, Conacul Petre P. Carp, Castelul Bran, Mănăstirea Curtea de Argeș și Portul Cetate.

Cea de-a doua ediție SoNoRo Conac a debutat pe 10 mai cu un concert la Conacul Hagianoff – Manasia și a continuat cu Vila Dobrușa din Drăgășani (9 iunie), Casa Avramide din Tulcea (15 iunie),  Conacul Bellu din Urlați (18 iunie), Conacul Cuza de la Ruginoasa (21 iunie), Sinagoga din Bistrița (24 iunie), Castelul Corvinilor din Hunedoara (26 iunie) și Conacul Hodoni de lângă Timișoara (27 iunie). SoNoRo Conac s-a reluat pe 8 august cu un concert la conacul Apafi din satul Mălâncrav.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate - clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal - BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.