Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Panică la Nottara

panica3.jpg

Scenă din spectacolul Panica

Teatrul Nottara prezintă joi, 30 ianuarie, de la ora 19.30, la Sala George Constantin, premiera oficială a spectacolului Panică de Mika Myllyaho (traducerea: Cristina Toma), în regia lui Theodor-Cristian Popescu şi scenografia semnată de Cosmin Florea.

Protagonişti, în această montare plină de vitalitate și consistență, sunt: Vlad Zamfirescu, Alexandru Jitea, Gabriel Răuță, care fac din dialogul scenic un tur de forţă actoricească.

 

Cu subtitlul „trei bărbaţi pe punctul de a ceda psihic”, textul dramaturgului contemporan finlandez este o subtilă comedie psihologică, cu personaje foarte bine conturate.Trei bărbaţi, prieteni din copilărie, luptă cu criza vârstei mijlocii, cu problemele profesionale şi sentimentale care îi macină.

 

Timpul pe care îl petrec împreună îi ajută să se regăsească pe ei înșiși. Prietenia le oferă posibilitatea să-și spună adevărul în față, fără menajamente. Panica este neliniștea lor interioară, care răbufnește sub forma unor jocuri, dure la prima vedere, propuse în speranţa exorcizării tuturor fricilor și neîmplinirilor. În ciuda titlului, montarea este încărcată cu umor, menit să îndemne publicul la o privire obiectivă asupra sinelui, printre zâmbete sau hohote de râs.

 

Panică a fost scrisă în 2005 şi montată chiar de autor, în calitate de regizor, la GroupTheatre din Helsinki. Din toamna anului 2010, Mika Myllyaho este Director general al Teatrului Naţional din capitala finlandeză, precum şi unul dintre cei mai importanţi regizori. Piesele sale sunt apreciate atât de specialişti, cât şi de public, pentru care sunt foarte atractive prin umorul pe care-l conţin, oferind totodată experienţe teatrale puternice şi complexe.

Panică ne aruncă brusc în groapa cu cei trei lei, furioşi pe propriile lor slăbiciuni. Până ieșim, avem timp să râdem bine: de ei, dar şi de noi înşine.”

 

(Theodor-Cristian Popescu)

 

„Am avut şansa ca până acum să nu intru în panică. În sensul de atacuri. Am intrat în spectacolul Panică. Şi l-am cunoscut pe Cristi Popescu. M-am panicat. Trebuia să scoatem premiera în doar patru săptămâni!!!... Nu vă panicaţi. Am reuşit.”

(Vlad Zamfirescu)

 

Cum gândesc bărbații și cum se luptă să supraviețuiască? Este curajul lor doar un mit sau poate fi dovedit prin fapte? Vă invităm să descoperiți cu surprindere şi bună dispoziţie în acest nou spectacol.