Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Afișul Polonez, sec. XXI - Expoziția

karol_wojtyla.jpg

Afișul Polonez, sec. XXI - Expoziția

Institutul Polonez din București inaugurează o expoziție itinerantă a afișului polonez, care va fi prezentată la Muzeul Gorjului din Târgu-Jiu, de pe 1 până pe 28 februarie 2014. În cadrul ei vor fi expuse 135 de afișe semnate de trei graficieni excepționali, reprezentanți ai generației tinere și de mijloc ai „școlii afișului polonez”: Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer și Sebastian Kubica.

Colecția va fi prezentată în decursul anului 2014 și în alte orașe, printre care în Suceava, Galați, Sibiu și Oradea. În afara acestei expoziții, Institutul Polonez propune și ateliere de grafica afișului pentru tineri artiști români, ce vor fi conduse de autorii lucrărilor expuse.

Cei trei graficieni fac parte dintre cei mai buni autori de afișe din Polonia de astăzi. Au participat la mai multe expoziții individuale și colective, în întreaga lume, sunt laureați ai mai multor premii și distincții la concursuri poloneze și internaționale. Se implică, de asemenea, în activitatea pedagogică, fapt ce garantează păstrarea continuității nivelului artistic înalt în grafica afișului din Polonia.

De la sfârșitul anilor 1950, Polonia s-a făcut remarcată pe tot globul pentru arta afișului, care a devenit aproape o specialitate națională, datorită graficienilor extrem de talentați precum Henryk Tomaszewski, Józef Mroszczak, Jan Młodożeniec, Waldemar Świerzy, Jan Lenica, Franciszek Starowieyski, Eugeniusz Get-Stankiewicz și mulți, mulți alții. Mulți ani la rând, nici un film, concert, festival, spectacol de teatru sau de operă, ori eveniment public nu era prezentat fără să fie însoțit de un afiș artistic. În anul 1966, în Polonia, s-a ținut Prima Bienală Internațională de Grafica Afișului, care a fost pentru mult timp cel mai prestigios eveniment de acest gen din întreaga lume, iar în anul 1968 s-a deschis în Varșovia primul Muzeu al Afișului. Datorită noilor generații de artiști, arta afișului rămâne înfloritoare în această țară, fiind, așa cum a fost de altfel dintotdeauna, un comentariu si o interpretare artistică a subiectului și a societății.

Tomasz Bogusławski (n. 1958, Gdańsk)

Domeniile sale de activitate sunt designul grafic, grafica editorială, comunicarea vizuală, realizează afișe și timbre filatelice (vezi seria de timbre pentru Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996 sau pentru aniversarea a 20 de ani de la înființarea Sindicatului Independent „Solidaritatea”). A studiat la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk, în clasa prof. M. Freudenreich, lucrarea de diplomă susținându-o în anul 1982, la Atelierul de Grafică condus de prof. W. Janowski. Este un profesor și un pedagog excelent, îndeplinind, în perioada 2002-

2008, funcția de rector al Academiei de Arte din Gdańsk. Din 2010, ține cursuri de design grafic la Facultatea de Arta Noilor Media din cadrul Școlii Superioare de Tehnici IT din Gdańsk.

Ryszard Kajzer (n. 1973, Świerczyn)

Grafician, realizează îndeosebi afișe și ilustrații, face grafică editorială.

A studiat la Facultatea de Grafică a Academiei de Arte Frumoase din Varșovia și la Schule für Gestaltung (Zürich). A participat, în calitate de asistent, la Atelierul de Proiectare de Afiș condus de prof. Mieczysław Wasilewski, iar din 2000 - la Atelierul de Proiectare Grafică Editorială al prof. Lech Majewski, în cadrul Academiei de Arte din Varșovia. Bursier al Internationales Künstlerhaus Villa Concordia (Bamberg, Germania).

Sebastian Kubica (n. 1975, Żywiec)

Realizează afișe, desene, ilustrații, face design grafic și xilogravură.

A absolvit Facultatea de Grafică din Katowice, în cadrul Academiei de Arte Frumoase din Cracovia. Și-a susținut lucrarea de diplomă în design grafic la atelierul prof. R. Kalarus, obținând încă o diplomă în grafică în cadrul atelierului condus de prof. R. Starak. Din anul 2002, deține titlul de doctor în arte plastice, desfășurându-și activitatea didactică la Institutul de Artă din Cieszyn, filială a Universității Sileziene din Katowice, și la Școala Superioară Sileziană de Informatică și Medicină din Chorzów. A ținut ateliere de proiectare grafică la Universitatea Diego Portales din Santiago și la universitățile Vina del Mar și Santo Tomas din Antofagasta (Chile).