Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aventura Paştelui pentru cei mici!

Pentru că suntem în apropierea sărbătorilor pascale, Asociația Da’ De Ce (sub denumirea anterioară De Dragul Artei) și Zeppelin Schule îi așteaptă pe toți micuții cu vârste între 2 și 6 ani împreună cu părinții lor la două weekenduri de programe Paște călător cu ouă color! dedicate poveștilor pascale.

Paștele, ca și alte sărbători internaționale, a devenit o perioadă în care copiii noștri sunt bombardați de societatea de consum cu promoții speciale, iepurași de ciocolată, jucării și ouă cu logo-uri. Este greu pentru cei mici să mai discearnă din noianul de produse faptul că în spatele tuturor acestor lucruri se află tradiții frumoase, vechi de sute de ani, care vorbesc despre bucuria primăverii și a Învierii. Pentru redobândirea adevăratelor tradiții și pentru a asculta poveștile din spatele lor, vă invităm să ne fiți alături în cadrul unor programe educaționale creative în care ne jucăm și recreăm misterul Paștelui.

Pentru aceste programe-eveniment am ales o grădină fermecată aflată în cadrul Zeppelin Schule care ne amintește de curtea bunicilor- un loc în care poveștile, jocurile și aventurile se găsesc printre tufișuri ascunse, flori și copaci. Pentru început vom afla despre Paște ca sărbătoare europeană: sunt multe țări în Europa care sărbătoresc Paștele diferit. Vom porni în călătoria noastră imaginară din Germania, onorând specificul german al gazdelor noastre, și vom afla legenda zeiței Ostre care, într-o iarnă târzie, a salvat de la îngheț o pasăre. Cum a ajuns pasărea să se transforme într-o iepuroaică și cum s-au născut ouăle colorate de Paște aflăm chiar din această poveste.  Vom zbura apoi în Franța și vom afla că aici peștișorii joacă un rol important în sărbătorirea Paștelui: vom aduce laolaltă părinți și copii într-un joc năstrușnic cu peștișori de hârtie.

Apoi, ne vom strânge toate puterile pentru a face un maaaare salt tocmai până în Suedia unde ne vom lupta cu vrăjitoarele cele urâte care au obiceiul de a fura ouăle colorate punând astfel în pericol Sărbătoarea Paștelui. După ce le vom afla planurile malefice, vom porni într-o aventură de căutare a celor mai colorate ouă bine ascunse prin grădina fermecată. După o asemenea vânătoare, ne vom apropia tiptil de casă și vom poposi la vecinii din Bulgaria care au un ritual secret de Paște prin care își îngroapă necazurile odată cu ouăle sfințite la biserică. Vom pune și noi toate gândurile rele la adăpost așa încât să scăpam de ele în restul anului, pentru ca apoi să ajungem înapoi în România. Odată ajunși acasă, vom asculta cuminți povestea ouălelor roșii din Biblie și vom afla ce înseamnă motivele tradiționale românești cu care acestea sunt pictate. Apoi vom împodobi împreună cu părinții noștri cei înalți un pom numai și numai cu ouă colorate, așa cum se face în Maramureș. Și pentru că acum știm atât de multe lucruri despre Paște, ne vom exersa mâna de meșteri pictând fiecare câte un ou pe care să-l pregătim de luat acasă pentru sărbătorile noastre de Paște.

Accesul la programe se face numai pe bază de înscrieri care se fac de luni, ora 10.00 până vineri, ora 16.00, în săptămâna programului la e-mail: inscrieri@asociatidadece.ro (este necesară precizarea numelui programului, numele şi vârsta copilului, iar înscrierea este valabilă numai după primirea unui email de confirmare din partea organizatorilor). Detalii legate de tarife şi modalităţile de plată: http://www.asociatiadadece.ro/program/aventura-pastelui/

Calendarul programelor în perioada următoare:

• Sâmbătă, 5 aprilie 2014, ora 10 - program pentru familii cu copiii de 2-3 ani;

• Duminică, 6 aprilie 2014, ora 10 – program pentru familii cu copii de 4-6 ani;

• Duminică, 12 aprilie 2014, ora 10  – program pentru familii cu copii de 4-6 ani;

• Sâmbătă, 13 aprilie 2014, ora 10 - program pentru familii cu copiii de 2-3 ani;

Tags: