Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mossad. Istoria sângeroasă a spionajului israelian

coperta_mossad.jpg

Mossad. Istoria sângeroasă a spionajului israelian

În 1960, Adolf Eichmann, artizanul „soluției finale“, era capturat în Argentina de un comando al Mossadului și adus în Israel pentru a fi judecat. Avea să fie doar una dintre răsunătoarele operațiuni ale temutului serviciu secret israelian.

Au ieșit la iveală multe altele – eradicarea grupării Septembrie Negru (responsabilă de atentatul sângeros de la München, din 1972), distrugerea facilităților nucleare siriene, eliminarea savanților iranieni implicați în proiectul nuclear, lichidarea unor lideri teroriști extrem de periculoși etc. Despre Mossad s-a scris puțin, în comparație cu alte servicii secrete de elită. Cu atât mai fascinantă este cartea autorilor Michael Bar-Zohar și Nissim Mishal, care ne introduce în culisele spionajului israelian, de la înființarea acestuia până în prezent. Metodele pe care le folosește, de la otravă la viruși informatici și drone, par desprinse din filmele cu spioni, de o complexitate și o eficiență incredibile. Nu este de mirare că Mossadul a căpătat, în timp, o aură de legendă, fiind considerat în prezent cel mai eficient serviciu de spionaj din lume.

„Această carte ne spune ceea ce ar fi trebuit să fie știut și nu este – că forța ascunsă a Israelului este la fel de formidabilă ca puterea lui fizică recunoscută.” Shimon Peres, președinte al statului Israel.

Michael Bar-Zohar, om politic, fost membru în Knesset, scriitor, biograf oficial al lui Shimon Peres și David Ben Gurion, este expert în istoria spionajului israelian. Cărțile lui au fost traduse în 18 limbi. Nissim Mishal, absolvent de studii politice, este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de televiziune din țara sa și autorul mai multor bestselleruri despre istoria statului Israel.

 

 

 

Adaugă un comentariu în modulul Facebook de mai jos şi ai şansa să câştigi cartea "Mossad. Istoria sângeroasă a spionajului israelian".
 
Cel mai pertinent comentariu este premiat de luni pâna vineri, dar nu pot fi atribuite 2 premii aceluiaşi participant.
 

Câştigători:

Andrew Smith

Cristina Gabriela Simion

Iovan Viorica

Vera Eric