Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Omagiu adus lui Jan Karski

jan_karski_statue_in_tel_aviv_university.jpg

Statuia lui Jan Karski in Tel Aviv

Vineri, 25 aprilie 2014, ambasadorul Poloniei, Marek Szczygieł și Primarul General al Municipiului București, Sorin Oprescu vor inaugura copacul comemorativ dedicat lui Jan Karski, omul care a încercat să oprească Holocaustul. Ceremonia va avea loc la ora 11.00 pe Insula Trandafirilor din Parcul Herăstrău în București.

Stejarul plantat în Parcul Herăstrău, din inițiativă Institutului Polonez și cu sprijinul Primăriei Municipiului București, este menit să marcheze 100 de ani de la nașterea lui Jan Karski (1914-2000). Născut în aprilie 1914, Jan Karski a fost diplomatul polonez care, în 1942, în încercarea de a trezi conștiința lumii și-a riscat viața pentru a informa despre exterminarea evreilor de către Hitler în Europa ocupată de naziști. Karski, în timpul războiului a îndeplinit rolul de emisar al guvernului polonez cu sediul la Londra. Aceasta a însemnat deplasări frecvente între Marea Britanie și teritoriul Poloniei ocupate, efectuate într-un pericol extrem.

În anul 1942, Jan Karski s-a întâlnit la Varșovia cu reprezentanții mișcării evreiești de rezistență. Aceştia l-au rugat să transmită lumii informații despre exterminarea evreilor, subliniind faptul că poporul evreu era amenințat de o epurare totală. Pregătindu-şi raportul pentru Aliați, Jan Karski a ajuns de două ori în secret în ghetoul Varșoviei. Raportul lui Karski a fost prezentat guvernelor Marii Britanii și Statelor Unite, Karski însuşi s-a întâlnit personal cu mai mulți politicieni - printre care și cu președintele Statelor Unite, F. D. Roosevelt - dar și cu mulți reprezentanți ai bisericilor, media şi ai culturii, făcând apel pentru salvarea evreilor; totuși, nu a reuşit să-i determine pe Aliați să ia măsuri în vederea stopării Holocaustului, care se înfăptuia atunci. 

Împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Jan Karski constituie un prilej de a face cunoscute lumii personalitatea și misiunea acestuia. În acest scop anul 2014 a fost declarat de parlamentul Poloniei „Anul Jan Karski". Pentru cinstirea persoanei, concepţiilor și realizărilor lui Jan Karski, diplomația polonă a luat inițiativa de finanţare a unor monumente dedicate acestuia (așa-numite „băncuţele lui Karski") sau a plantării în diferite oraşe din lume a copacilor dedicați lui Jan Karski. După New York, Washington, Tel-Aviv, Milano, Padova, Łódź, Varșovia și Kielce, Bucureștiul este următorul oraș care aduce un omagiu acestui martor-erou al istoriei Celui De-al Doilea Război Mondial. Persoana lui a fost omagiată și de către alte state: încă din anul 1994 i s-a acordat titlul de Cetățean Onorific al Statului Israel iar în anul 2012 președintele SUA Barack Obama l-a distins cu Medalia Prezidențială a Libertății.

Există și o legătură directă între persoana emisarului polonez și capitală României: Jan Karski, înainte de război, pregătindu-se pentru cariera diplomatică, a efectuat un stagiu consular la Ambasada Poloniei din București.