Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vernisaj: „Momentum 2”

Spațiul de artă contemporană Aiurart și Experimental Project prezintă un nou episod al proiectului MOMENTUM ce propune variate moduri conceptuale și vizuale de abordare, de la soluții tranșante la variante subtile, de la pictură și desen la instalație și artă video, în jurul temei legate de violență și abuz asupra femeilor.

În cadrul expoziției va fi programată și o seară în care vor fi prezentate producțiile video ale primului episod Momentum din 2013 și un video al unei invitate speciale din Franța, artista Veronique Sapin.

Momentum 2 a luat fiinţă din dorinţa de a determina introducerea unui segment tematic în rândul practicilor artistice din România - formele de violenţă şi abuz asupra femeilor -, un subiect ocolit în arta contemporană autohtonă din diverse raţiuni. Una dintre ele pare a fi legată de gravitatea şi disconfortul pe care astfel de problematici le ridică într-o cultură care îmbină prejudecăţi legate de relaţiile dintre genuri în care violenţa devine normă cu mecanismele culturii de consum în care violenţa serveşte politicilor de marketing. Pe de o parte violenţa şi abuzul sunt receptate ca fenomene private, iar pe de alta sunt subiecte de tip spectacol pe care publicul le consumă ca atare. Acestea sunt de fapt fenomene sociale cu implicaţii morale, fizice şi psihice care trebuie reglate la nivel legislativ, prin politici de stat care să combată astfel de abateri comportamentale. Presiunile externe, cât şi cele ale organizaţiilor nonguvernamentale din ţară au determinat ca abia în 2012 să fie promulgată o lege împotriva violenţei domestice. Însă dificultăţile aparatului de implementare şi limitele de mentalitate menţin fenomenul violenţei asupra femeilor la cote ridicate. La nivel internaţional una din trei femei este victimă a violenţei sau unei forme de abuz.

Artistele şi artiştii implicaţi în acest proiect s-au raportat la subiect în moduri diferite, unele alusive altele directe. Lucrările reflectă atitudini, poveşti personale extinse către poveşti colective, forme de critică socială extrem de necesare în societatea actuală.

MOMENTUM 2

Artiști: Irina Botea, Michele Bressan, Irina Broboană, Cătălin Burcea, Mario Ionescu, Flavia Lupu, Delia Popa, Marilena Preda Sânc, Valeriu Șchiau, Roxana Trestioreanu, Mihai Zgondoiu. Invitată din Franța: Veronique Sapin.

Curatoare: Olivia Nițiș

Coordonatoare de proiect: Oana Băluță și Olivia Nițiș

Vernisaj: 24 aprilie 2014, ora 19

24 aprilie - 14 mai 2014 | Spațiul de artă contemporană Aiurart | București, Lirei 21