Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jasper de Waal revine pe scena Filarmonicii «Transilvania», la pupitrul Orchestrei Simfonice

Dirijorul Jasper de Waal revine pe scena Filarmonicii de Stat „Transilvania”, de această dată la pupitrul Orchestrei Simfonice, după ce în anul 2009 a concertat aici pentru prima dată, în calitate de cornist.

Vineri, 25 aprilie, alături de Orchestra Simfonică şi cornistul Gabriel Cupşa (solist al Filarmonicii clujene), maestrul Jasper de Waal susţine un Concert simfonic a cărui program cuprinde Uvertura în stil italian de Franz Schubert, Concertul nr. 1 pentru corn de Richard Strauss şi Simfonia a VIII-a semnată de Beethoven.

Jasper de Waal este la ora actuală  un cornist de mare succes, precum şi un dirijor de marcă, fiind preocupat cu  numeroase cursuri de măiestrie, concerte solo şi recitaluri pe întreg mapamondul. În perioada 2004-2012 a fost cornistul principal al Royal Concertgebouw Orchestra din Olanda. Înregistrările de muzică de cameră şi cele ale concertelor pentru corn de Haydn, Brahms, Britten, Schumann ş.a. pe care le-a realizat, s-au bucurat de reacţii extrem de favorabile din partea presei internaţionale şi a publicului.

Jasper de Waal a început sa dirijeze formaţii şi ansambluri de suflători încă de la vârsta de 15 ani, însă s-a concentrat mai mult pe activitatea dirijorală după încheierea colaborării sale cu Concertgebouw Orchestra, în 2012. Standardele înalte atinse, bogatul repertoriu pe care şi l-a însuşit şi experienţele avute la pupitrul unor orchestre de înalt nivel, i-au asigurat o ascensiune rapidă în rândul dirijorilor de renume. S-a bucurat, de asemenea, de îndrumarea renumitului maestru olandez Jan Stulen.

Până în prezent, Jasper de Waal a avut diverse colaborări cu Nederlands Philharmonisch Orkest, Het Gelders Orkest, Seoul Philharmonic Orchestra, iar câteva dintre proiectele sale viitoare se vor desfăşura alături de orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Berlin Sinfonietta ş.a. Se află pentru a doua oară pe scena Filarmonicii de Stat „Transilvania”, după ce în anul 2009 a concertat în calitate de solist.             

Cornistul Gabriel Cupşa s-a născut în Cluj Napoca şi  şi-a început educaţia muzicală la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă în anul 1989, la clasa profesorului Daian Lung. Din 1997 a devenit student al Academiei de Muzică Gheorghe Dima unde, pe parcursul studiilor de licenţă şi masterat, s-a bucurat de îndrumarea profesorului Alexandru Marc. A luat parte la numeroase cursuri de măiestrie în Ungaria (1998), Statele Unite ale Americii (1998, 1999, 2004, 2008) şi Olanda (2002), susţinute de cornişti de renume precum Charles Snead, David Pandolfi, Rene Pagen, Radu Rusu ş.a.   

A activat în calitate de cornist al Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare (1999-2000), iar în anul 2000 a devenit membru al orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, la început ca artist instrumentist şi, din 2007, ca solist cornist. A colaborat între timp cu diferite orchestre din ţară şi de peste hotare: Orchestra Naţională a Letoniei (Riga), Orchestra Festivalului Musik Teather Schönbrunn  (Viena), Orchestra Naţională de Tineret din România, Filarmonicile din Timişoara, Târgu Mureş, Sibiu, Satu-Mare, Oradea, Opera Română şi Opera Maghiară din Cluj-Napoca ş.a. De asemenea, a fost colaborator, în perioada 2002-2004, al clasei de corn de la Academia de Muzică Gheorghe Dima.

Activitatea solistică a cornistului Gabriel Cupşa include apariţii alături de Orchestra Diletto Musicale (2002), Orchestra şi Corul Filarmonicii de Stat Transilvania (2003, 2004) şi multiple proiecte în colaborare cu diverse formaţii camerale de suflători.  

 

Vineri, 25 aprilie 2014, ora 19, Abonament 25

Colegiul Academic


Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Dirijor: Jasper de Waal

Solist: Gabriel Cupşa - corn

Program:

Franz Schubert - Uvertura în stil italian în Do major, D. 591

Richard Strauss - Concertul nr. 1 pentru corn în Mi bemol major, op. 11

Ludwig van Beethoven - Simfonia a VIII-a în Fa major, op. 93

 

PREŢUL BILETELOR

Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) de luni până joi între orele 10-16 sau vineri între orele 10-14, precum şi cu o oră înainte de concert, la Colegiul Academic (Casa Universitarilor).

20 lei preţ întreg / concert

10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

 
 
Tags: