Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Amir Tebenikhin deschid Concursul Internațional “George Enescu”

george_enescu_credit_foto_muzeul_national_george_enescu.jpg

George Enescu. Credit foto Muzeul National George Enescu

Doi dintre laureații de marcă ai Concursului Internațional “George Enescu”, cunoscutul violonist român Alexandru Tomescu și pianistul cazac Amir Tebenikhin vor deschide ediția din acest an a evenimentului, în cadrul unei seri extraordinare de gală care va avea loc pe 6 septembrie la Ateneul Român din Capitală.

Singurul concurs din România afiliat la Federația Mondială a Concursurilor Internaționale Muzicale (FMCIM) și parte a prestigiosului Festival “George Enescu”, Concursul Internațional “George Enescu” (6-27 septembrie) va fi deschis, în premieră în istoria sa printr-un Concert de Gală la Ateneul Român în această toamnă, pe 6 septembrie. Violonistul Alexandru Tomescu –  laureat în cadrul ediției din 1999 a Concursului –  și pianistul Amir Tebenikhin – laureat al ediției din 2007 – vor aduce publicului Rapsodia Nr.1 în La Major de  George  Enescu, Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Mi Minor Op.64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy și Concertul pentru Pian și Orchestră în La Minor Op.16, de Edvard Grieg. Concertul de Gală este organizat în colaborare cu Concursul Internațional de dirijat “Jeunesses musicales”, laureații acestui concurs fiind cei ce vor dirija lucrările concertului.

România contează pe piața muzicală internațională și acest lucru se vede și la Concursul Internațional George Enescu, pentru că este un eveniment care oferă oportunitatea tinerilor artiști de a începe o carieră muzicală recunoscută la nivel mondial. Cu o tradiție de a lansa artiști deveniți mari nume ale muzicii clasice de astăzi, Concursul George Enescu consolidează, alături de Festivalul Enescu, importanța României ca jucător pe piața culturală internațională”, a declarat presei Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului și al Concursului Enescu.

Remarcabili solişti precum violonistul Ştefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici care interpretează astăzi sub bagheta celor mai faimoși dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), unii dintre cei mai bine cotați pianiști români în lume, Radu Lupu și Dan Grigore, reputate nume ale artei lirice – soprana Ileana Cotrubaș, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu și cei mai performanți artiști români de generație nouă: Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiței, Ana Țifu – sunt doar câțiva dintre cei mai apreciați muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureați ai Concursului Internațional “George Enescu”.  

Premii în valoare de 100.000 de euro și intrare liberă pentru public

Concursul Internațional “George Enescu” are patru secțiuni – Vioară, Violoncel, Pian și Compoziție – și oferă premii în valoare de 100.000 de Euro. Probele competiționale se vor desfășura în două instituții-emblemă ale Capitalei, Ateneul Român și Universitatea Națională de Muzică, în timp ce concertele finale vor avea loc la Ateneul Român, alături de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”. Accesul publicului este liber.

Candidații se pot înscrie în Concurs până la 1 iulie

Perioada de înscriere pentru Concurs este 1 ianuarie – 1 iulie 2014, iar informațiile despre regulament și formularul de înscriere pot fi accesate pe site-ul Festivalului Enescu.

Concursul Internațional “George Enescu” readuce în spațiul public valorile în care credea însuși George Enescu, singurul compozitor român care a intrat în patrimoniul cultural universal: creativitatea, orginalitatea și generozitatea. La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieții pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociației Muzicale Române, compozitorul român a făcut donații substanțiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912, a susținut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înființa și acorda un premiu național de compoziție –, Concursul Enescu descoperă, susține și promovează tinerele talente din întreaga lume, viitoarele generații de aur ale muzicii clasice universale.

665