Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Narcotice în cultura română

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Un volum-eveniment, Narcotice în cultura română, a apărut în Seria de autor „Andrei Oişteanu”.

Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură, ediţia a III-a revăzută, adăugită şi ilustrată, este cel mai recent volum al istoricului religiilor şi antropologului Andrei Oişteanu publicat în seria de autor pe care Editura Polirom i-a consacrat-o din 2012.

Disponibil începînd cu această săptămînă în libăriile din toată ţara şi în format digital, Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură, volum distins cu Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, reprezintă un amplu studiu, deopotrivă de antropologie culturală şi de istorie a mentalităţilor, primul de o asemenea anvergură întreprins pe terenul culturii române, unde tematica folosirii narcoticelor, un tabu pînă în 1990, continua să fie abordată în genere cu rezerve şi documentarea întîmpină serioase dificultăţi. 

Narcotice în cultura româna este o carte curajoasă şi de succes – dovadă stînd ediţiile anterioare ale volumului apărute în 2010 şi 2011 –, care va modifica probabil configuraţia cîtorva capitole din istoria literaturii române. În decembrie 2013, volumul a apărut în limba germană la Frank&Timme Verlag, în traducerea universitarei Julia Richter.
 

„N-am putut să las din mînă cartea lui Andrei Oişteanu. Am aflat din ea că mulţi autori din cultura română foloseau narcotice, experimental sau hedonistic. Dar aici este un pericol extraordinar: toate aceste stimulente ard şi distrug. Cei care sînt artişti cu adevărat, cei mai mulţi dintre ei, au ars lumînarea la ambele capete. Sînt faimoşii damnaţi pe care îi cunoaştem. Cartea lui Andrei Oişteanu este o parte a tabloului culturii române, pînă acum escamotată.” (Mircea Cărtărescu)

„O explorare vastă din unghi cultural, istoric şi antropologic aplicată dimensiunii evazionist-narcotice a identităţii autohtone. Prin complexitatea şi acribia investigaţiilor, prin cuceritoarea erudiţie enciclopedică şi prin «revoluţiile» interpretative, volumul aduce o importantă schimbare de orizont în antropologia noastră culturală şi se afirmă ca una dintre sintezele de pondere ale culturii române dintotdeauna.” (Paul Cernat)

„Andrei Oişteanu lucrează exemplar, ca un campion al culturii de construcţie, pe cărţi şi teme memorabile. Aş mai releva spectacularitatea senzorială unică a volumului, pe care Oişteanu l-a scris cu infinită savoare şi cu un imperceptibil simţ al umorului. Narcotice în cultura română e o carte vie, atît în sensul intelectual, cît şi în cel existenţial al termenului. Miza mare a volumului este aceea de a investiga prezenţa culturală românească a halucinogenelor de la origini pînă în prezent, ceea ce conferă cărţii un aer de exhaustivitate exemplară.” (Ştefan Borbély)

 

Seria de autor „Andrei Oişteanu” reuneşte volume deja consacrate în spaţiul cultural românesc şi internaţional, dar şi lucrări inedite.


Astfel, în 2012, debutează cu bine-cunoscuta lucrare de imagologie etnică Imaginea evreului în cultura română, ajunsă la a treia ediţie revăzută, adăugită şi ilustrată, recompensată cu numeroase premii (inclusiv Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Române) şi tradusă în engleză (University of Nebraska Press, 2009), în germană (Frank & Timme Verlag, 2010), franceză (Éditions Non Lieu, 2013) şi maghiară (Kriterion, 2005). Tot în debutul seriei de autor a apărut volumul Grădina de dincolo. Zoosophia. Comentarii mitologice, ce a pus la  dispoziţia cititorilor două studii de istorie a religiilor şi antropologie culturală. Celor două volume li s-au alăturat romanul Cutia cu bătrîni, în 2012, dar şi o nouă ediţie a volumului Ordine şi Haos. Mit şi magie în cultura tradiţională românească, în 2013.

De asemenea, în cadrul seriei de autor se anunţă în curând şi un titlu inedit, Sexualitate şi societate, volum ce abordează, aşa cum ne-a obişnuit autorul, subiecte-tabu ale culturii române.

Andrei Oişteanu este cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor (Academia Română), conferenţiar la Centrul de Studii Ebraice (Universitatea Bucureşti), preşedinte al Asociaţiei Române de Istorie a Religiilor. A fost distins cu Ordine della Stella della Solidarietà Italiana (2005) şi Ordinul Naţional Steaua României (2006).
La Editura Polirom au mai apărut: Ordine şi Haos. Mit şi magie în cultura tradiţională românească (2004, 2013); Religie, politică şi mit. Texte despre Mircea Eliade şi Ioan Petru Culianu (2007), Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură (2010, 2011), Grădina de dincolo. Zoosophia (2012), Cutia cu bătrîni (roman) (2005, 2012) şi  Imaginea evreului în cultura română (2012).


Cea de-a III-a ediţie a volumului Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură va fi lansată în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest de la Bucureşti, duminică, 1 iunie, de la ora 13.00. Invitaţi, alături de autor: Daniel Cristea-Enache, Angelo Mitchievici şi Cosmin Ciotloş.