Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spectacole din Brăila şi Ploieşti pe scena Teatrului Odeon

Teatrul Maria Filotti din Brăila prezintă la sala Majestic a Teatrului Odeon miercuri, 14 mai, ora 19.00 spectacolul Leonce și Lena de Georg Büchner.

“Spectacolul se adresează celor care simt că existenţa lor într-o lume banală, disperată după succes, trebuie să se schimbe cumva! Şi cum, decât printr-o evadare, fie ea şi iluzorie! Haideţi să evadăm într-o fantezie poetică, împreună cu Leonce şi Lena, să căutăm sensuri profunde, să spunem povestea, a lor, a noastră!
Piesa este scrisă dintr-o respiraţie, dintr-o suflare, fără o construcţie dramatică elaborată, preconcepută, este ceva viu, expresiv, tulburător, aş spune, o combinaţie insolită de umor, profunzime filosofică în gândire, totul învelit într-o “crustă” poetică. Este un text atipic, cu o construcţie specifică unui spirit tânăr, proaspăt, ludic, şi în acelaşi timp, foarte actual. Este povestea unui puşti rătăcit într-o lume rutinată, a cărei miză supremă este succesul, obţinut cu orice preţ, o lume în care oamenii se iau mult prea mult în serios. Agasat şi plictisit, acest puşti refuză să se supună unor convenţii sociale decrepite şi alege să devină un fel de portdrapel, un spirit liber, ca expresie a gândirii, în ideea evadării dintr-o lume banală, din care, ieşit fiind, încearcă să descopere adevăratul sens al existenţei sale, acel adevăr crud pe care îl întâlneşti adeseori într-o piesă de teatru, aproape devenit clişeu, adică, dragostea! Însă aici, în textul lui Buchner, iubirea dintre cei doi puşti sună... altfel, se întrupează altfel, este sublimă, deloc obtuză”. (
Vlad Cristache)

Teatrul TOMA CARAGIU  Ploieşti  prezintă două dintre producțiile din repertoriul său actual pe scena Teatrului Odeon (sala Majestic) după următorul program:

Joi, 15 mai, de la ora 19.00, spectacolul SUFLETE MOARTE de M. Bulgakov după N.V.Gogol. traducerea Izolda Vîrsta. Un spectacol în regia lui Alexandru Dabija, cu o scenografie semnată de Andrada Chiriac. Distribuţia: Clara Flores, Cristina Moldoveanu, Florentina Năstase, Mihaela Popa, Ada Simionică, Karl Baker, Ioan Coman, Ilie Galea,Ionuţ Vişan

Durata spectacolului: 1h 45min

Preţ bilete: 30 lei; 15 lei

De multe ori m-am întrebat ce formă pot lua oamenii - noi le mai zicem şi personaje - la care se uita Bulgakov prin ochii lui Gogol. Nu am găsit un răspuns liniştitor. Mi s-a întărit, în schimb, convingerea că avem, în Suflete moarte, o perfectă descriere a diavolului. Diavolul, aici, nu e o persoană, sau un personaj, ci o preocupare. Un soi de a alege să faci ceva. Aşa cum un pictor alege să-şi facă autoportretul în loc să picteze orori imaginare. E ceva, uneori, jucăuş şi tandru”. (Alexandru Dabija)

Duminică, 18 mai, de la ora 19.00, spectacolul  OMUL CARE A VĂZUT MOARTEA  de Victor Eftimiu, regia Cristi Juncu, scenografia Andu Dumitrescu. Distribuţia: Ion Radu Burlan, Bogdan Farcaş, Oxana Moravec, Ilie Galea, Cristian Popa, Mihaela Popa

Durata spectacolului: 2 h cu pauză. Preţ bilete: 30 lei; 15 lei

Salvat de la sinucidere, un tânăr, „vagabondul“, profitând de senzaţia pe care această întâmplare o stârneşte, pătrunde în lumea bună în care până atunci nu ar fi avut acces. E un ştrengar obraznic, dezgheţat, cu simţul prompt al oportunităţii şansei ce i s-a oferit. Are umor, are şi farmec, aşa încât nu-i trebuie mult ca să-i cucerească pe (mai) toţi. Sau, în orice caz, să-i zăpăcească. Autorul agaţă intervenţiilor lui de histrion (junele fusese o vreme actor) şi o trenă de, cam moralizatoare, poezie: „sunt omul care a văzut moartea, şi-am cunoscut preţul vieţii. Voi nu ştiţi cât de frumoasă e viaţa!... Am vrut să v-aduc ceva din vântul depărtărilor, descătuşarea. Lăsaţi-mă să plec: mă cheamă viaţa... libertatea!...“ Omul care aduce „descătuşarea“ se arată dibaci şi în politichie, el propulsându-şi salvatorul, podgoreanul Alexandru Filimon, în postul de primar, pentru care în urbe se dă o bătălie acerbă.