Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Flamenco la superlativ, la Întâlnirile JTI

dunas_0324.jpg

Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui

A fost flamenco, dar fără doar şi poate un flamenco transcendental. În premieră pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, Maria Pagés, cea mai mare dansatoare de flamenco din lume şi Sidi Larbi Cherkaoui, unul dintre cei mai importanţi coregrafi la ora actuală, au oferit publicului, la cea de a 15-a ediţie a Întâlnirilor JTI, spectacolul Dunas.

Un spectacol intens, care a ţinut publicul cu răsuflarea tăiată de la prima secundă până la final. Dunas a fost despre căutări ale propriei fiinţe şi întoarcerea către rădăcini, pentru o iluzorie salvare de singurătate. Două suflete pierdute în contemporaneitate şi regăsite mai întâi într-o nebunie a simţurilor (flamenco), după care pierdute din nou şi regăsite iarăşi într-o istorie comună. Viitor şi trecut se întrepătrund în prezentul senzual, plin de dureri umane şi singurătăţi, de căutări fără final, de lupte continue. 

Pe fundalul unui flamenco îndrăcit, de o senzualitate dură, tonurile arabe duc dansul Mariei Pagés în transcendenţa unei căutări care caută răspunsuri mai întâi pentru originile propriei fiinţe, dar în cele din urmă întrebarea devine universală. De ce durerea, de ce singurătatea, dacă suntem cu toţii parte a aceluiaşi arbore, desenat de Sidi Larbi Cherkaoui în completarea  unduitatii pline de forţă a Mariei Pagés.

O coregrafie extrem de bine pusă la punct, până în cele mai mici detalii, într-un decor de o magie care a trecut cu uşurinţă dincolo de scenă. Siluetele celor doi s-au prelungit într-o senzaţie de infinit, când în desenul realizat la propriu pe nisip de Sidi Larbi Cherkaoui, când în valurile unduitoare, semitransparente, dincolo de care umbrele celor doi se căutau fără încetare, până la regăsirea şi contopirea în lumină. 

Un spectacol fabulos. Au fost câteva momente de care ne vom aminti cu siguranţă ani de zile de acum încolo. Mă refer în mod special la lupta dintre cei doi şi la dansul în genunchi. Amândoi au fost superbi, iar Sidi Larbi Cherkaoui fabulos. Atât de flexibil, încât părea ireal. Jocul de mâini, de picioare, absolut tot îl fac un artist perfect. Desenul pe nisip a fost remarcabil, prin faptul că făcea acelaşi lucru cu ambele mâini. Un asemenea artist complet care dansează şi desenează atât de frumos se naşte foarte rar”, a declarat Oltea Şerban Pârâu, Director al Centrului Cultural Media Radio România.

A fost un spectacol extrem de interesant, aflat la întretăierea dintre două civilizaţii, două lumi diferite. Un spectacol original, ingenios, rafinat”, a declarat Gabriel Biriş, Partener Biriş Goran.

Întâlnirile JTI s-au aflat în acest an la cea de a 15-a ediţie. Evenimentul a fost inaugurat în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne. De-a lungul timpului, au fost oaspeţi ai Întâlnirilor JTI Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco şi Vortice Dance Company. Întâlnirile JTI sunt organizate de Fundaţia Art Production.

466