Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


15 scurtmetraje concurează pentru premiul ShortsUP Audience Award la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte

problema_voorman_r._mark_gill_uk_2012.jpg

Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012)

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul-maraton care aduce la un loc cele mai premiate scurtmetraje din ultimul an, va avea loc pe 28 iunie, outdoor, la Grădina Botanică din București, începând cu ora 20:00. La a 6-a ediție, publicul ShortsUP iese din scaunul spectatorului pentru a primi rolul juriului.  

Pentru prima dată,  Noaptea Lungă a Filmelor Scurte va include o competiție internațională de scurtmetraj în care cel mai bun film va fi ales de public și răsplătit cu 1.500 EURO, premiu oferit de Digi Film, partenerul exclusiv al competiţiei.

Competiția ShortsUP Audience Award este susținută de Digi Film și include 15 pelicule care au fost deja validate de marile jurii internaționale de la Oscar, Sundance, Berlin, Palms Springs, Clermont-Ferrand. Pe 28 iunie, scurtmetrajele anului urmează să treacă și testul publicului – cel care face ca povestea cinema-ului sa continue de zeci de ani.

Filmele care vor putea fi votate de spectatori la Noaptea Lungă traversează în forță 12 spații culturale diferite: Franța, Spania, Danemarca, SUA, Rusia, Belgia, Canada, Polonia, Olanda, Finlanda, Marea Britanie și România. Un program plin de povești la timpul prezent,  dramele și comediile ce compun întregul vieții de zi cu zi: unele amuzante, altele tragi-comice, cele mai multe aducătoare de inspirație.

Printre filmele din competiție se numără Helium (r. Anders Walter, Danemarca, 2014), câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj în 2014, un film plin de imaginație despre lumea magică a lui Alfred, un băiețel bolnav. Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012), amestec de comedie hilară și dramă, redă confruntarea dintre Williams, medic psihiatru cu reputație și pacientul său Voorman, un prizonier care se crede Dumnezeu.

Ce rămâne după o viață trăită pe pământ? Un posibil răspuns vine de la animația îndrăzneață Inventar la final de lume (r. Bernardo Britto, SUA, 2013), distinsă cu premiul publicului pentru cea mai bună animație la Sundance 2014.  Scurtmetrajul  care va pune la încercare emoția spectatorilor e Cel de atunci (r. Esteban Crespo, Spania, 2012), cel mai bun film scurt la premiile GOYA, dramă intensă despre viața unui fost soldat african.

Titlul românesc din competiția Noaptea Lungă este proaspătul câștigător al Premiului Zilele Filmului Românesc acordat în secțiunea de scurtmetraj la TIFF 2014. Odată cu spectatorii  ShortsUP, Andrei și Maria, cuplul protagonist al filmului scurt Să mori de dragoste rănita (r. Iulia Rugină, România, 2014), vor auzi pentru ultima oară cântecul Angelei Similea. Pentru că aceasta este seară în care fiecare a decis că va muri, de dragoste rănită.

Lista completă cu filmele din competiția ShortsUP Audience Award susținută de Digi Film este disponibilă pe shortsup.ro. Spectatorii vor putea vota filmele online, timp de 24 de ore, pe site-ul ShortsUP.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2014 are loc la Grădina Botanică București, de la ora 20:00 până în zori la 5:00 dimineața. Spațiu perfect pentru evadare urbană, grădina va fi animată de 6 ore de filme scurte plus muzică bună și visuals create special.

xxx

ShortsUP face selecții tematice cu cele mai premiate filme scurte din toata lumea, fie că e vorba de ficțiuni, animații, documentare sau filme scurte experimentale. Scurtmetrajele ajung în atenția publicului larg în fiecare sezon, prin evenimente și zilnic, prin platforma de recomandări online shortsup.ro. In ultimii 5 ani, evenimentele ShortsUP au fost adesea experiente interactive si mixuri neconventionale intre film si arte conexe cinematografiei. ShortsUP Musicology a fuzionat scurtmetrajele cu muzica pe scena Operei Nationale Bucuresti, iar Adevar sau Provocare a explorat granita dintre cinema si teatru la Muzeul National de Arta Contemporana. O data pe an, ShortsUP organizeaza Noaptea Lunga a Filmelor Scurte, maratonul nocturn al iubitorilor de cinema in doze mici.