Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lista Goncourt 2014. Alegerea studenților români

goncourt.jpg

Lista Goncourt / Alegerea studenților români

Un proiect ce are ca scop punerea în valoare a relațiilor culturale contemporane franco-române din domeniul literaturii, Lista Goncourt, alegerea studenților români, ajunge în 2014 la cea de-a doua ediție.

Sub patronajul celebrei Academii Goncourt, Lista Goncourt / Alegerea studenților români – are un principiu de bază simplu: un juriu format din studenți la literatură franceză ai universităților din România decernează premiul celui mai bun roman francez pornind de la lista primei selecții a Academiei Goncourt, comunicată pe 4 septembrie 2014. Gândit ca un motor de colaborare interuniversitar la scară națională, acest premiu are ca scop pregătirea unei noi generații de critici ai literaturii franceze contemporane și deschiderea publicului larg către marii autori ai acestei literaturi. România este al cincilea spațiu geografic care, în 2013, alături de Italia, inaugurează Lista Goncourt, după Polonia (1998), Serbia (2011) și Orientul Mijlociu (Liban, 2012).

La selecția din România participă șapte departamente de literatură franceză din șapte universități ale țării: Brașov, București, Craiova, Cluj, Iași, Sibiu și Timișoara, constituind un juriu de 10 studenți.

Pe 30 octombrie, ora 10, la Librăria Kyralina din București are loc deliberarea finală, când studenții, împreună cu Frédéric Verger, laureat al Premiului Goncourt din 2013 pentru debut, și Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction, președinte de onoare al acestei ediții, vor alege romanul laureat și vor face publică alegerea cu ocazia unei conferințe de presă, în aceeași zi, la ora 13 la Wine Bar Bistrot Français.

 

Lista selecției Goncourt 2014 este:

- Adrien Bosc Constellation (Stock)

- Kamel Daoud Meursault, contre-enquête (Actes Sud)

- Grégoire Delacourt On ne voyait que le bonheur (JC Lattès)

- Pauline Dreyfus Ce sont des choses qui arrivent (Grasset)

- Clara Dupont Monod Le roi disait que j'étais diable (Grasset)

- Benoît Duteurtre L'ordinateur du paradis (Gallimard)

- David Foenkinos Charlotte (Gallimard)

- Fouad Laroui Les tribulations du dernier Sijilmassi (Julliard)

- Gilles Martin-Chauffier La femme qui dit non (Grasset)

- Mathias Menegoz Karpathia (P.O.L)

- Eric Reinhardt L'amour et les forêts (Gallimard)

- Emmanuel Ruben La ligne des glaces (Rivages)

- Lydie Salvayre Pas pleurer (Seuil)

- Joy Sorman La peau de l'ours (Gallimard)

- Eric Vuillard Tristesse de la terre (Actes Sud)

 

În 2013, juriul prezidat de către Gabriela Adameșteanu, a ales câștigător romanul Al patrulea zid, de Sorj Chalandon, care a fost ulterior publicat la editura Humanitas Fiction.