Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reportajul polonez, întâlnirea a doua

Luni, 4 noiembrie 2013, ora 18.30, la librăria Bastilia din București, Piața Romană nr. 5, iubitorii de literatură și reportaj o pot întâlni pe prozatoarea și jurnalista poloneză Małgorzata Rejmer, autoarea cărții Bukareszt. Kurz i krew („București. Praf și sânge”) - un best-seller în materie de literatură non-fiction din Polonia în această toamnă.

Este cel de-al 2-lea eveniment dintr-o serie de întâlniri cu reporterii polonezi, organizate sub titlul generic: Reportajul polonez. „Cu toții știm puțin despre toate” (Ryszard Kapuściński).

Invitatele speciale al întâlnirii vor fi Adina Popescu, jurnalistă „Dilema veche”, realizatoare de filme documentare, și  Ioana Hașu, jurnalistă RFI România. Moderatorul va fi Mircea Vasilescu, redactor-șef al revistei „Dilema Veche”.

Małgorzata Rejmer (n. 1985) - absolventă a Studiilor IndividualeInterdisciplinare Umaniste și Sociale din cadrul Universitățíi din Varșovia, doctorand al Institutului de Cultură Poloneză al Universității varșoviene. Laureată a premiului Planete Doc Review pentru reportaj scris (2008). În anul 2009 a debutat cu romanul Toksymia („Toxemie"), nominalizat la Premiul Literar Gdynia și la Premiul Asociației Editorilor de Carte din Polonia. Bursieră a Ministerului polonez al Culturii și Patrimoniului National. În septembrie 2013, Editura Czarne i-a publicat seria de reportaje despre România de astăzi  Bukareszt. Kurz i krew („București. Praf și sânge”), carte considerată de critici drept una dintre cele mai importante apariții ale anului 2013 în Polonia.

Seria de întâlniri cu reporterii polonezi este organizată de Institutul Polonez din  București, în colaborare cu revista „Dilema veche” și Librăria Bastilia. Titlul ei generic este inspirat de un citat din cartea Călătorind cu Herodot de Ryszard Kapuściński, primul dintre cei mai importanți autori de reportaj literar (volumul a apărut la Editura Art, 2008, în traducerea lui Mihai Mitu).

„Acest gen, aparținând în egală măsură a jurnalismului și literaturii, este deosebit de îndrăgit în Polonia. S-ar părea că acest fenomen se datorează în parte creației lui Kapuściński însuşi, iar în parte - curiozităţii înnăscute a omului pentru lume, căci fiecare reportaj citit reprezintă o bucăţică de lume într-o pilulă.” - spune Maja Wawrzyk, directoarea Institutului Polonez din București.

În anul 1997, „Gazeta Wyborcza”, cotidianul de cea mai largă audienţă din Polonia a început să publice săptămânal un supliment special, intitulat „Duży Format”/„Format Mare”, cuprinzând reportaje literare. În jurul acestui titlu s-a format elita reporterilor polonezi, dintre care doi se numără printreinvitații noştri în România: este vorba despre Lidia Ostałowska şi Wojciech Tochman. Alţi doi reporteri invitaţi, Małgorzata Rejmer şi Filip Springer aparţin celei mai tinere generaţii de adepţi ai acestui gen de scriere, care s-aubucurat de apreciere chiar de la debutul lor.

Luni, 4.11.2013, ora 18:30

Librăria Bastilia, Piața Romana nr. 5, București

Întâlnirea cu Małgorzata Rejmer (Polonia) în cadrul seriei Reportajul polonez. „Cu toții știm puțin despre toate” (Ryszard Kapuściński).