Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bilanţul agriculturii româneşti la INDAGRA 2014

În perioada 29 octombrie – 2 noiembrie, ROMEXPO a organizat cele mai importante manifestări expoziţionale dedicate agriculturii, industriei alimentare, băuturilor alcoolice şi non-alcoolice, industriei ambalajelor şi componentelor auto.

Astfel, timp de cinci zile, vizitatorii au trecut pragul:

  • INDAGRA - Târg internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei

  • INDAGRA FOOD - Târg internaţional pentru industria alimentară

  • EXPO DRINK & WINE - Târg de vinuri, băuturi alcoolice şi non-alcoolice

  • ALL-PACK - Expoziţie internaţională pentru ambalaje, materiale, maşini şi echipamente specifice

  • AUTOEXPOTEHNICA - Expoziţie internaţională de componente şi accesorii auto

  • TÂRGUL DE PRODUSE TRADIŢIONALE

Cele 6 târguri ce au avut loc la ROMEXPO în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie au reunit peste de 750 de companii, din 28 de ţări: Austria, Belgia, Bulgaria, China, Republica Coreea, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, India, Italia, Irlanda, Japonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Marea Britanie, Moldova, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Spania, Taiwan, Turcia, Ucraina, Ungaria, pe o suprafaţă expoziţională de peste 42.000 mp şi au atras 60.179 vizitatori.

INDAGRA – târgul recordurilor agricole

Unanim recunoscut ca fiind cel mai important eveniment dedicat agriculturii, atât la nivel naţional cât şi European, INDAGRA şi-a demonstrat încă o dată valoarea, printr-o creştere a numărului de expozanţi şi a suprafeţei expoziţionale faţă de ediţia similară din 2013, cu un procent de 4%.

Astfel, INDAGRA 2014 a însemnat: 

  • Creştere număr de expozanţi – 3%, în acest an la INDAGRA au participat 120 de firme noi 

  • Suprafaţa expoziţională a crescut cu 1%, la interior existând o creştere cu 3.100 mp, iar la exterior cu 1.400 mp

  • În ceea ce priveşte sectoarele din cadrul INDAGRA, este definită o creştere generală de 2%, iar cea mai mare este atribuită sectorului de zootehnie – 10%

Desfăşurată sub patronajul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, INDAGRA 2014 poate fi sintetizată în: peste 450 de expozanţi din 23 de ţări - Austria, Belgia, Bulgaria, China, Coreea de Sud, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Lituania, Luxembourg,  Marea Britanie, Moldova, Olanda, Polonia, România, Serbia, Spania, Turcia şi Ungaria ce au ocupat o suprafaţă de peste 30.000 mp. 

Apreciem faptul că de la an la an avem tot mai mulţi participanţi în cadrul INDAGRA, ceea ce demonstrează încă o dată faptul că România are un renume şi un potenţial de dezvoltare extraordinar în domeniul agriculturii şi industriei alimentare la nivel European şi mondial” a declarant în deşchidere expoziţiei Daniel Constantin, Viceprim-ministru şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Potenţialul uriaş al agriculturii ca ramură a economiei naţionale a fost subliniat şi de Primul-Ministru, Victor Ponta, în cuvântul adresat participanţilor la deschiderea INDAGRA: “Pot să spun că în urma evoluţiilor din 2013 / 2014 şi a ceea ce se previzionează pentru anii care urmează că, in sfârşit, România a câştigat acest pariu (n.n. cu agricultura), că România îşi pune în valoare un potenţial extraordinar, un potenţial natural, un potenţial uman şi un potenţial investiţional pe care ar fi trebuit să-l folosim mai demult, dar pe care iată, acum, în sfârşit, îl folosim în interesul dezvoltării noastre ca ţară şi în interesul regiunii din care facem parte”.

INDAGRA a însemnat reunirea celor mai importante tehnologii în domeniu: de la utilaje cu un consum redus, până la drone cu ajutorul cărora pot fi verificate culturile din câmp şi dispozitive de urmărire prin GPS dar şi o reprezentare numeroasă a celorlalte rămuri agricole: zootehnie, horticultură, viticultură.

Cu o creştere de 10% faţă de 2013 sectorul zootehnic a fost puternic reprezentat de cele peste 500 de exemplare de păsări, ovine, bovine şi cabaline, specii rare, ale căror produse sunt apreciate în întreaga lume, amintind numai celebrele rase Angus şi Charolais.

Atracţii pentru public larg şi pentru specialişti

INDAGRA, INDAGRA FOOD, EXPO DRINK & WINE, ALL-PACK, AUTOEXPOTEHNICA şi TÂRGUL DE PRODUSE TRADIŢIONALE au atras la ROMEXPO deopotrivă publicul larg şi specialist. 

Pentru copii, dar şi pentru părinţi, vizitele în corturile de animale, plimbările cu trăsura, cu poneii sau degustarea produselor tradiţionale provenite din toate colţurile ţării au fost punctele de atracţie, iar specialiştii şi-au putut forma, pe parcursul celor cinci zile de evenimente, o situaţie la zi a domeniului agricol, industriei alimentare, al băuturilor alcoolice şi non-alcoolice, al ambalajelor şi al componentelor auto. 

Fie că a fost vorba de utilaje, tehnici noi de ambalare care permit păstrarea prospeţimii alimentelor pe timp îndelungat sau produse noi, evenimentele au fost prilej de noi contractări, actualizări ale contactelor şi stabilirea de proiecte viitoare.

Ne bucură şi în acelaşi timp ne responsabilizează tot mai tare faptul că INDAGRA este în creştere de la an la an. Faptul că aducem publicului o manifestare expoziţională de o asemenea amploare şi importanţă pentru economia naţională este dovada faptului că agricultura românească este un domeniu faţă de care trebuie, în continuare, să ne arătăm deschiderea şi susţinerea. După o ediţie 2014 a INDAGRA care a depăşit toate aşteptările, ne dorim să ne revedem în 2015 cu expozanţi noi, mai mulţi şi cu vizitatori mulţumiţi” declară Cătălin Trifu, Director General, ROMEXPO S.A. 

Ce urmează la ROMEXPO

În perioada următoare la ROMEXPO vor avea loc: concertul DJ-ului Armin van Buuren (8 noiembrie), Târgul de Turism al României şi Romhotel - Expoziţie internaţională de echipamente, mobilier şi dotări pentru hoteluri şi restaurante – în perioada 13 – 16 noiembrie, Expoziţia Raw Generation (16 noiembrie), Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperişuri (19 – 22 noiembrie), Târgul de Carte Gaudeamus (19 – 23 noiembrie), DENTA - Expoziţie internaţională de produse şi echipamente pentru medicină şi tehnică dentară (20 – 22 noiembrie), precum şi două ediţii ale Târgului de Produse Tradiţionale în perioadele 13 – 16 noiembrie şi 19 – 23 noiembrie.

Pentru mai multe detalii despre evenimentele ROMEXPO, accesaţi: www.romexpo.ro