Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O lume condusă de copii. Ziua Ștafetei

Ajuns la a doua ediție, Ziua Ștafetei este un eveniment unic în România, prilejuit de aniversarea semnării convenției drepturilor copiilor. Cu această ocazie, sute de copii se vor pune în pantofii adulților pentru o zi, făcând, astfel primii pași în alegerea unei viitoare cariere.

În urma acestei inițiative, fundația Terre des homes a descoperit visurile a 2000 de copii din 32 de județe, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani. Ambasador, pilot de avion, secretar de stat, pilot de

Formula 1, make-up artist, farmacist, actor, psiholog, jurnalist, compozitor, manager, fotograf sau judecator, sunt câteva dintre profesiile la care visează și pe care le vor experimenta activ adolescenții participanți la Ziua Ștafetei.

Concret, copilul va înlocui un profesionist la locul său de muncă pentru o zi. Tinerii vor avea ocazia să acţioneze autentic în meseria aleasă şi să ia decizii în mod real, în locul adulţilor, în perioada 18-21 noiembrie 2013. Ei vor experimenta astfel provocările reale ale profesiilor alese şi nu vor fi doar simpli observatori.

Dintre profesiile concrete pe care le vor experimenta tinerii, se numără: pilot la Ferrari, ambasadori al Cehiei, Franței, Marii Britanii, Austriei, Olandei, Elveției, astronaut, secretar de stat în Ministerul Educației, pilot de raliu la școala lui Titi Aur, pilot de avion, jurnalist la AFP și multe altele.

Evenimentul central Ziua Ștafetei va fi o recepție care se va desfășura joi, 21 noiembrie, între orele 12:00-15:00, la Ambasada Franței. La recepție se vor aduna peste 50 de copii implicați în proiect, împreună cu mentorii acestora, 9 ambasadori și reprezentanți ai Ministerului Educației. În cadrul întrunirii copiii și mentorii își vor impărtăși gândurile pe care le-au avut experimentând profesiile alese și vor primi diplome.

Ziua de 20 noiembrie este celebrată cu success în câteva ţări europene, îndeosebi în Marea Britanie. În 2011, Regatul Unit a sărbătorit cea de-a cincea editie “Take-over Day”, eveniment la care au acceptat provocarea de a participa mai mult de 40.000 de copii şi tineri.