Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Florin Irimia, invitatul României la Târgul Internaţional de Carte Istanbul 2014

o_fereastra_intunecata_florin_irimia.jpg

O fereastră întunecată (Polirom, 2012)

În perioada 8-11 noiembrie se va desfăşura cea de-a 33-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Istanbul, România fiind reprezentată de scriitorul Florin Irimia.

Cu acest prilej, Florin Irimia va prezenta cititorilor fragmente din romanul O fereastră întunecată (Polirom, 2012), ce va fi tradus şi publicat în Turcia, în 2015, la editura Aylak Adam. Traducerea romanului va fi semnată de Sunia Acmambet, care a mai tradus în limba turcă, printre altele, şi Orbitor, de Mircea Cărtărescu.

Programul evenimentelor susţinute de Ministerul Culturii:

Vineri, 7 noiembrie

Ora 19.00 – Institutul Cultural Istanbul

Seară de lectură cu Florin Irimia. Invitat: scriitorul turc Hakan Akdoğan. Sesiune Q&A

Duminică, 9 noiembrie

Ora 11.00 – standul României (International Hall)

Florin Irimia va prezenta romanul „O fereastră întunecată”. Lectură și Q&A

Traducere asigurată de Sunia Acmambet

 

O fereastră întunecată – un avertisment, un strigăt de disperare, o viziune sumbră asupra trecutului, prezentului şi viitorului României.

Mircea Bătrânu, un scriitor ratat, ce trăieşte într-un Bucureşti apocaliptic, distrus de un Mare Cutremur şi populat de fiinţe monstruoase, este protagonistul acestui roman straniu, sumbru, al cărui fantastic are în special rolul de a potenţa evenimentele istorice descrise. Întâlnirea lui Mircea cu Edi Florian, un detectiv particular evreu din interbelic, care, printr-un neobişnuit concurs de împrejurări, este numit Preşedinte al Consiliului de Miniştri, prilejuieşte intrarea în istoria cărţii, dar şi în istoria mare. Un roman început de un bărbat, victimă a pogromului din ianuarie 1941 din Bucureşti, continuat, după moartea lui, de Olguţa, soţia sa, martoră a pogromului de la Iaşi din vara aceluiaşi an, şi terminat de un narator fără nume care peste ani va trebui să dea socoteală pentru scrierea lui în faţa unui alt Tribunal al Poporului.

Florin Irimia (n. 1976, Iaşi), lector doctor la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Semnează cronici literare începând cu anul 2001 în calitate de colaborator al revistelor Observator Cultural, Noua literatură, Dilemateca, România literară, Timpul şi Suplimentul de cultură. În 2009 debutează ca prozator în revista Noua literatură (sub pseudonimul Eduard Tăutu), iar în 2011 publică la editura Brumar romanul de debut, Defekt, laureat al Festivalului Primului Roman de la Chambéry, Franţa, ediţia 2013. Este prezent în antologia Alertă de grad zero în proza scurtă românească actuală (editor Igor Ursenco), apărută la Editura Herg Benet. A mai publicat proză scurtă în revistele Familia, Timpul, Zona literară, precum şi în Ziarul de Iaşi. La Editura Polirom a publicat recent romanul Câteva lucruri despre tine.