Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Holocaustul, cea mai importantă lecție de istorie, etică și filosofie umanistă

holocaust.jpg

Conferința internațională Holocaustul din Europa de Sud-Est
Conferința internațională Holocaustul din Europa de Sud-Est

În perioada 25 - 26 mai 2015, România a găzduit pentru prima dată o reuniune

internaţională a experţilor în materie de Holocaust în spaţiul central şi est european.

Conferința internațională „Holocaustul din Europa de Sud-Est” organizată de
Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington a reprezentat un bun prilej pentru a prezenta noi perspective în studiul Holocaustului din această parte a Europei, constituind astfel, un cadru propice dialogului interdisciplinar și transnațional dintre cercetătorii din regiune.

Pe tot parcursul evenimentului, cei 24 de specialiști din domeniul științelor socio-umane care au fost selectați din 10 țări au adus în atenția publicului teme precum răspunsurile la persecuții, colaborarea cu autoritățile, mărturii despre Holocaust, politica în domeniul culturii și comemorării.

Evenimentul a fost deschis de către: Mihnea Constantinescu, ambassador-at-large,
Cancelaria Primului Ministru, Andrei Muraru, consilier prezidențial, Dean Thompson Chargé d`Affaires la Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Paul Shapiro, director al Centrului pentru Studii Avansate, USHMM, Alexandru Florian, directorul general al Institutului „Elie Wiesel”.

Trecutul relevat în cadrul conferinței de astăzi ne amintește de realitatea tristă pe care o trăim în prezent, în această regiune a Europei de Sud-Est, când acțiunile antisemite, discriminatorii, xenofobe nu sunt izolate. Acestea rămân o provocare pentru viitor și trebuie să luptăm împotriva răspândirii lor punând bazele unei coaliții puternice” a declarat diplomatul român, Mihnea Constantinescu, atrăgând atenția asupra importanței de a preveni manifestările discriminatorii, extremiste, resimțite din ce în ce mai accentuat.

În urmă cu 70 de ani, aici a fost o regiune extrem de tulburată, iar populaţiei evreieşti i se luase practic dreptul la existenţă. Astăzi avem un bun prilej pentru a deschide calea înspre analize comparative care au darul de a spori puterea de cunoaştere şi înţelegere a unei istorii tragice. În opinia noastră cunoaşterea prin comparaţie reprezintă un instrument eficient pentru a depăşi prejudecăţi care, nu de puţine ori, timorează receptarea Holocaustului” afirma Alexandru Florian, director INSHR-EW, în deschiderea evenimentului.

Lecţia de istorie „Holocaustul” este poate cea mai importantă lecţie de etică, ştiinţă
politică sau filosofie umanistă care ar trebui predată în şcoli şi universităţi. Tocmai de aceea am conceput acest simpozion ca fiind mai ales dialogul dintre tineri cercetători şi care se adresează tinerei generaţii, dezinhibată de miturile produse de regimuri politice totalitare
” a conchis directorul Institutului „Elie Wiesel”.

Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Dean Thompson, a
evidențiat rolul documentării susținute în procesul de înțelegere și combatere a atitudinilor discriminatorii: „Deşi Holocaustul s-a încheiat, moştenirea sa de teroare şi brutalitate continuă să existe, fiind o lecţie pentru generaţiile următoare. Doar documentând cu acurateţe aceste crime împotriva umanităţii, conservând acele documente şi înfruntând adevărul putem începe să înţelegem şi să combatem acel tip de ură şi discriminare pe care făgăduim să le înfrângem atunci când spunem: « niciodată să nu se repete »

Luni, 25 mai, în cadrul conferinței au fost abordate teme precum: „Relațiile dintre evrei
și non-evrei în Macedonia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, „Specificul
Holocaustului în Europa de Sud-Est”, „Mărturii despre Holocaustul romilor în literatura
maghiară” sau „Foștii legionari ca autori ai Holocaustului”.

Cea de-a doua zi a conferinței a adus în atenția participanților aspecte precum: experiența copiilor din Grecia în timpul Holocaustului, adevăruri istorice și juridice în privința Holocaustului din România, politica memoriei în filmele despre Holocaust.

Dezbaterile au fost moderate de: Michael Shafir, profesor emerit, Facultatea de Istorie, Universitatea Babeș-Bolyai, Radu Ioanid, director al Departamentului de Arhive Internaționale, USHMM, Zoltán Tibori Szabó, cercetător științific senior și Conferențiar universitar, Departamentul de Științe Politice, Administrative și Comunicare, Universitatea Babeș-Bolyai, Virgil Ștefan Nițulescu, director al Muzeului Național al Țăranului Român, Krista Hegburg,Program Officer, USHMM, Paul Shapiro, director, Centrul pentru Studii Avansate ale Holocaustului, USHMM.

O parte dintre lucrările prezentate vor fi publicate în următorul număr al revistei
Institutului „Elie Wiesel”, „Holocaust. Studii și cercetări”.

Parteneri media: Radio France Internationale România, Observatorul Cultural, Televiziunea Română.

Evenimentul a fost, de asemenea, susținut de către: Digi 24, Național TV, Realitatea Evreiască

1053