Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


3 echipe de jurnaliști, câștigători ai burselor Superscrieri

bursieri_foto_larisa_balta.jpg

Jurnaliștii-bursieri câștigători
Jurnaliștii-bursieri câștigători
Image source: 
Larisa BaltăLa două luni de la lansarea proiectului Burselor Superscrieri/Avon, ediția a doua, Fundația Friends For Friends și Avon România au anunțat sâmbătă, 6 iunie în cadrul festivalului Femei pe Mătăsari, echipele de autori câștigători.

Programul oferă trei burse în valoare de câte 2.000 de euro și susținere editorială unor propuneri de materiale jurnalistice complexe pe tema “violența domestică”.  

Cele trei echipe care vor primi finanțare pentru realizarea proiectelor propuse în concurs: 
Victor Ilie, împreună cu Ana Tepșanu și Iulia Roșu - pentru proiectul “Bordelul care mi-a devenit casă”, cu publicare pe adevărul.ro

Victor Ilie, jurnalist bursier: „Mulțumim mult juriului si organizatorilor FFFF & Avon pentru bursă! Sperăm să facem o super-treabă și, dacă vom avea noroc, să putem urmări și niște efecte pozitive ale textelor pe care le vom publica. Personal, sper că măcar unul dintre textele publicate va face pe cineva care trece pe stradă, pe lângă niște prostituate, să nu exclame  interjecții sau să cadă în plasa clișeelor pe care suntem obișnuiți să le proiectăm asupra acestor fete, ci să realizeze că cele mai multe dintre ele sunt victimele unui concurs nenorocos de împrejurări.”

Ani Sandu și Octavian Coman - pentru proiectul “Prețul violenței”, cu publicare în Decât o Revistă 

Ani Sandu, jurnalist bursier: „O femeie a plecat cu soțul la muncă în Spania și a ajuns să fie vândută de el pentru servicii sexuale. O tânără a fost violată, a depus plângere la poliție, dar și-a retras-o după ce tatăl a primit bani de la agresori. Ulterior a fost traficată. Sunt cazuri de persoane care devin victime ale traficului de persoane pe fondul violenței din familie, o legătură pe care ne-am propus s-o documentăm în cadrul Burselor Superscrieri/Avon. Vrem să aducem în atenția publică vulnerabilitățile victimelor, cum reușesc să se salveze și dificultățile lor de a-și reface viața. Ne bucurăm pentru sprijinul primit pentru că putem astfel să facem o documentare temeinică și sperăm ca poveștile pe care le vom prezenta să ajungă la cât mai mulți oameni.”

Timea Honț și Georgiana Sandu - pentru proiectul “Din mamă-n fiică”, cu publicare pe plaforma online Casa Jurnalistului
 

Timea Honț, jurnalist bursier: „Acum câteva luni, mi-am dat demisia de la ziarul la care lucram și m-am declarat jurnalist independent. Mă îngrozea gândul că va trebui să cer bani împrumut sau, și mai rău, să mă angajez din nou, mai ales pentru că voiam să termin toate proiectele predocumentate. Prin această bursă am primit o dovadă de încredere și confirmarea că jurnalismul independent poate funcționa dacă cineva îți oferă susținere, timp de documentare și spațiu de exprimare pentru proiecte complexe. Pentru Gia, personajul și coechipierul meu, bursa înseamnă validarea poveștii ei, prin care poate ajuta alte femei să își asume povestea lor și să își schimbe viața. Mulțumim juriului, FFFF și Avon! ” 

Aceste proiecte au fost selectate în urma notării pe baza unor criterii de evaluare, de un juriu format din: Dan Duca, Liviu Iolu, Marius Chivu, Mihnea Măruță, Raluca Kișescu (AVON România), Simona Tache, Vlad Mixich și Vlad Petreanu. 

Dan Duca, jurat Superscrieri, jurnalist Realitatea: «E îmbucurător faptul că am văzut aplicanți veniți nu doar din lumea presei, ci și din cea academică, cu o puternică legătură cu acest subiect, am văzut aplicații din partea unor studenți, care îndrăznesc să nu aibă complexe în a aplica pe o asemenea temă, dar mai mult decât atât, am văzut foarte multe proiecte care aveau gata făcută predocumentarea, stabilite cazurile, tema, contactele. E un semn că aceste burse cresc în ecou, că sunt "vânate" din timp și că există în presa românească  oameni constant preocupați de acest subiect. Am avut parte, așadar, de o experiență "ingrată" - aceea de a selecta doar trei aplicații din 10 (nominalizate) care ar fi meritat o asemenea șansă. Iar asta înseamnă mult, vă rog să mă credeți!»

Programul a început în luna aprilie, iar până la sfârșitul lunii august urmează faza de realizare a materialelor propuse, care vor fi publicate în perioada septembrie-octombrie. Pe parcursul realizării proiectelor, bursierii vor avea parte și de susținere editorială, prin sesiuni de mentorat și Seminarii Superscrieri ținute de jurnalista Mona Dîrțu. 
 

Bursele Superscrieri sunt un proiect desfășurat sub umbrela Premiilor Superscrieri și au ca scop să sprijine jurnaliștii și autorii de non-ficțiuni creative din România în generarea de conținut de profunzime pe diverse teme de interes social.
Pentru a afla toți autorii nominalizați la această ediție, precum și mai multe detalii despre Bursele Superscrieri/Avon, explorați: http://ffff.ro/burselesuperscrieri/.

Printre susținătorii programului Bursele Superscrieri/Avon se număra: RFI România, Digi24, Șapte Seri, HotNews, Adevărul, Dilema Veche, Foreign Policy, Decât o Revistă, The Institute, Igloo, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, SUB25, România Pozitivă.

Despre Fundația Friends For Friends  
Suntem Fundația Friends For Friends și de 5 ani ne direcționăm toate eforturile și energia să susținem creativitatea practică, dezvoltând proiecte și instrumente care să îi ajute pe oameni să își descopere potențialul creativ.  

Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio - gym de antrenare și dezvoltare a creativității prin exerciții și experiențe creative de grup, Biblioteca FFFF - peste 1600 de cărți utile profesioniștilor implicați în industrii creative, expoziția Ciorne 2.0 - despre cum devin ideile realitate și, nu în ultimul rând, Superscrieri (Premiile Superscrieri și Bursele Superscrieri pe domenii de interes social).