Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bucătarul-vedetă din Polonia, la București

piotr_slusarz_vert-1.jpg

Piotr Ślusarz
Piotr Ślusarz

Institutul Polonez din București îl aduce în această săptămână în România pe unul dintre cei mai talentați bucătari din Polonia: Piotr Ślusarz. 

Tânărul chef care s-a specializat în cele mai renumite restaurante din Europa, va conduce un workshop la London Street Atelier (miercuri, 17 iunie), iar la Brasserie Hambar va pregăti un meniu servit în cadrul Nopții Institutelor Culturale (vineri, 19 iunie). Sâmbătă, 20 iunie, Piotr Ślusarz va lucra în bucătăria Hambar pentru o zi întreagă pentru a servi feluri poloneze. 

Piotr Ślusarz (27 ani) este un chef polonez cu experiență în restaurante din Londra și Spania precum Hibiscus, El Celler De Can Roca, L'Autre Pied, Pollen Street Social, dar și în bucătăriile unor hoteluri de cinci stele precum Sheraton și Charlotte Street Hotel. În finala primei ediții poloneze a emisiunii „Top Chef” i s-a propus să lucreze în „Atelier Amaro” - singurul restaurant din Polonia căruia i-a fost acordată prestigioasa stea Michelin.

Inspirat de această experiență, Piotr Ślusarz va pregăti în cadrul Nopții Institutelor Culturale un meniu special, numit „Măr în trei feluri”, prin care dorește să prezinte bucătăria poloneză modernă, considerată a fi una dintre cele mai interesante bucătării naționale din lume. Meniul, compus din Consommé cu măr și cidru, rață cu ramură de măr, jeleu afumat și orz, precum și măr crocant cu vanilie și aluat sfărâmicios din cicoare prăjită, va avea un preț special de 20 de lei, iar primii 100 de oaspeți vor primi un pahar de cidru polonez din partea casei, la restaurantul Hambar, situat în apropierea Institutului Polonez, pe Bd. Aviatorilor 31, vineri, 19 iunie, între orele 19.00 si 23.00.

Bucătăria poloneză câștigă din ce în ce mai mare renume în străinătate. În Polonia crește grupul bucătarilor cu o pregătire excelentă, care dau tonul gastronomiei poloneze. Conform unor personalități – reper, precum Rene Redzepi, șeful restaurantului Noma din Copenhaga, considerată cea mai bună din lume, interesul pentru mâncare poloneză este în creștere.